Jak používat syrovou zeleninu, aby nám neuškodila?

Vše, co je syrové, je čerstvé, zdravé a dobré! Ano, ale platí to tehdy, když víte, jak letní pochoutky připravit, ochutit a jíst…

Jak používat syrovou zeleninu, aby nám neuškodila?

Někdo to rád syrové

Dělá vám míchaný salát z čerstvé zeleniny nebo šťavnatého ovoce ve střevech problémy? Poradíme vám, jak si pohladit bříško a nekroutit se v křečích. Když jíme zeleninu syrovou, přijímáme její vlákninu v původní "hrubozrnné" formě. A v tom se skrývá háček.

Vlákninu s mírou

Vláknina, nezjemněná varem, může v trávicím traktu nadělat pořádný nepořádek. Pokud jí zkonzumujeme příliš, podráždí střevo a vyprovokuje průjmy, bolesti či nepříjemné nadýmání. Pravidelné jídlo většího množství syrové vlákniny může dokonce vážně poškodit sliznici střeva, protože při přechodu těmto orgánům vláknina strhne důležitou mikroflóru a sliznici. Na to by neměli zapomínat zejména lidé s chronickými onemocněními trávicího traktu nebo pacienti po operacích střeva.Ostatní si mohou svěží chuť čerstvé zeleniny a ovoce směle vychutnávat.

Problémům se vyhnou dodržováním jednoduchých zásad:

1. Nejezte najednou příliš různých druhů syrové stravy.
2. Během jídla a krátce po něm nepijte hodně tekutin.
3. Malé děti a starší lidé mají zažívací trakt citlivější, stačí jim méně.
4. Šťáva z ovoce a zeleniny obsahuje také mnoho vitamínů a jiných důležitých látek, ale vláknina v nich není.

Uchovejte vitamíny

Ovoce i zelenina mají v syrovém stavu nejvíce vitamínů i minerálů, ale kyslík ve vzduchu způsobuje rychlou destrukci vitaminu C. Minerální látky se zase mohou ztratit ve vodě, v níž jste plody máčeli. Pokud chcete uchovat co nejvíce živin pro svůj žaludek, vybírejte si a nakupujte co nejčerstvější kousky a skladujte je v lednici, ale ne dlouho. Namísto namáčení je rychle opláchněte pod tekoucí vodou a snězte je hned, jak je oloupete, pokrájíte nebo nastrouháte.

Nastrouhejte a polijte olejem

Nejsnáze strávíte syrovou zeleninu, pokud ji najemno nastrouháte, trávicí šťávy mohou efektivněji zpracovat všechny její složky. Důležité je i to, čím ji ochutíte. V zálivce by měl být určitě olej, který umožňuje tělu využít výživné látky rozpustné v tucích. Je to zejména provitamin A a jiné karotenoidy, nacházející se v mrkvi, rajčatech, červené a žluté paprice, ale i vitamín E, přítomen ve více druzích plodů.

Abyste čerstvou zeleninu co nejlehčeji strávili a využili, dodržte tři rady:

1. Mrkev, celer, zelí či jinou kořenovou nebo košťálovou zeleninu jezte nastrouhanou.
2. Všechny plody, které jíte celé, například okurku, jablko nebo ředkvičky, vždy důkladně žvýkejte.
3. Mrkev i rajčata vždy zalijte trochou oleje, nejlépe olivového, aby se v něm rozpustili karotenoidy.

Neriskujte

Syrová strava, to nejsou jenom šťavnaté kousky ovoce a zeleniny. Zejména pokud jste na dovolené u moře, budou se vám nabízet pochoutky jako, na ledě servírované mušle či ústřice, marinovaný, ale také syrový losos nebo takzvané carpaccio. Jsou to ultratenké plátky syrového hovězího masa nebo ryby, polité různými zálivkami a podávané s kouskem citronu, bylinkami či olivami. Na všechny tyto lahůdky si třeba dávat velký pozor. Rychle se totiž kazí a mohou v nich být paraziti.

Při jejich konzumaci se také raději držte následujících pravidel:

1. Pokud patříte k rizikovým skupinám, mezi které řadíme malé děti, starší lidi, chronicky nemocné pacienty, těhotné ženy a lidi s oslabenou imunitou, syrovému vejcí, mléku a výrobkům z něho se vyhněte.
2. Pokud opravdu nemůžete vydržet bez ústřic, suši, carpaccia či dokonce tatarského bifteku, připravte si jídlo doma. Maso kupujte jen v dobrém řeznictví, dejte si ho před očima nakrájet nebo umlít a rychle si ho odneste do lednice v izotermické tašce. Připravte a snězte ho do několika hodin.
3. Syrová ryba může být nakažená larvami parazita Anisakis, který v lidském organismu přežívá a může vyvolat vážné problémy. Bezpečné jsou pouze ryby, které byly alespoň po dobu tří dnů zmrazené na minus dvacet stupňů. Všechny ostatní raději upečte.
4. Čerstvé maso, vejce, mléko a mléčné výrobky musí být v obchodech chlazeny na méně než čtyři stupně Celsia, jinak je neberte. I doma držte jídlo v ledničce, dokud ho nezačnete připravovat k jídlu.

Autor: Martina Dvořáková