Jak se dá využít jetel?

Kdo by neznal jetel? Vždyť tato drobná rostlinka roste téměř všude, jsou jí plné louky i zahrady.

Jak se dá využít jetel?

Jetel

Denně po ní šlapeme jako po plevelu, a marně hledáme čtyřlístek pro štěstí. A přitom málokdo ví, že kromě štěstí lze v jeteli najít i doušek zdraví. Výzkumu jetele se blíže věnovali američtí odborníci na výživu a zjistil, že jetel obsahuje až 8 účinných látek, které jsou schopny štěpit bílkoviny, tuky i sacharidy, srážet mléko a krev a celkově příznivě působit na lidský organismus. Jde tedy o jedinečného pomocníka při trávicích obtížích, které zejména v posledních desetiletích trápí většinu světové, ale hlavně západní populace. Výzkumy dokázaly, že jetel obsahuje v hojném množství vitamin U (z lat. ulcus - vřed), který blahodárně působí na žaludeční vředy. Pomocí jetele se v některých případech údajně podařilo vyléčit až 80% vředů. Podobný vitamín obsahuje také zelí a brambory. Kromě zažívání má jetel také výborné účinky při podpoře ledvin a močového traktu. Vynikající výsledky byly díky němu dosaženy i při léčbě alkoholismu a narkomanie. Jeho účinky byly známé již v minulosti. Právě díky jeteli se prý několik škol kdysi vyhnulo epidemii černého kašle. V USA se kromě máslového čaje dají běžně koupit i další výživové doplňky s pozitivním účinkem na lidský organismus. Mletý jetel se nejčastěji používá k dochucování jídel, sušený na přípravu čaje. V jiných oblastech se velké oblibě těší jetelová šťáva, připravená z čerstvého jetele. Údajně ji jako všelék připravovali již v dávných dobách. I moderní medicína potvrdila, že jetel je lék, který dokáže pomoci pacientům s různými diagnózami, od infekcí dýchacích a močových cest, přes zažívací potíže až po celkové oslabení imunity.
Čerstvými listy jetele si můžete ozdobit jakékoliv jídlo, hodí se do salátů, omáček i polévek, na těstoviny i brambory. Dokonce si jimi můžete ozdobit váš letní drink.

A na závěr tip na osvěžující i ozdravující zelený nápoj:

Potřebujeme: velkou hrst jetele, velkou hrst kopřiv, menší hrst pampelišky, menší hrst řebříčku, menší hrst kontryhele, dvě hrsti listů kostivalu lékařského a jeden ananasový džus. (Poměr bylin můžeme změnit podle toho, jakou chuť upřednostňujeme: kostival a jetel - sladká chuť, kontryhel, kopřiva - neutrální, pampeliška - hořká, myší ocásek - hořcekyslá chuť). Všechny listy očistíme, omyjeme, posekáme na drobno a vložíme do mixéru, do kterého si připravíme půl litru vody. Postupně přidáváme byliny a mícháme, po rozmixování dolijeme další půllitr vody. Necháme stát 60 minut, přecedíme přes plátno a zamícháme džus (není podmínkou).Na zdraví!

Autor: Martina Dvořáková