O poskytnutí první pomoci při zlomenině končetin jsme již psali v článcích, které se nacházejí v našem archivu. Dnes bychom vám rádi poskytli vzácné informace o tom, jak si doplnit jídelníček, aby se zlomenina zhojila bez co nejmenších následků. S komplexní léčbou, pooperační péčí zlomeniny vás seznámí váš lékař, ale je vhodné zjistit si i další doplňkové, ale ne méně důležitější faktory léčby, mezi které bezesporu patří i výživa. Při léčbě zlomenin je velmi důležité doplňovat a poskytovat našemu organismu cílené a pevné dávky kalcia, tedy vápníku.
Pokud patříte k těm, kteří, ať už z preventivních nebo léčebných důvodů, sledují denní příjem vápníku ve stravě, musíte vědět, že vyhovující celkové přijaté množství vápníku ve stravě není dostatečným důvodem k sebeuspokojení. Doporučená dávka vápníku ve stravě u dospělých za den: 800 mg. Léčebná dávka u dospělých za den: 1 500 mg vápníku. Pro člověka má význam nejen množství vápníku přijaté v potravě, ale hlavně jeho využitelnost. To znamená, že je rozhodující, kolik z celkově přijatého množství vápníku obsaženého v potravě tělo dokáže využít.
Významnými zdroji vápníku kromě mléka a mléčných výrobků jsou například: brokolice, zelí, čínské zelí, čekanka, paprika, petrželová nať, fenykl, květák, křen, oves, celozrnné obiloviny, luštěniny, tofu, melasa, švestky, mák, mandle, ořechy lískové , lněné semeno, sezam, mořské řasy, dary moře, losos, sardinky a jiné. Na to, aby se vápník z potraviny v těle využil, je třeba kyselé prostředí, dostatek vitaminu C, A a D, dostatečný příjem bílkovin.
Vstřebávání vápníku může snížit nedostatečný, ale i nadměrný příjem bílkovin, příjem stravy bohaté na tuk a cukr, alkohol, vysoký příjem fosforu v potravě, některé léky, například kortikoidy. Vstřebávání vápníku zabraňuje kyselina šťavelová a hrubá vláknina v potravě tím, že vápník na sebe váže.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.