Jak se stravovat, abychom se cítili ve formě?

Pokud si na oběd pochutnáte na smaženém sýru a šlehačkovém zákusku, prodřímete u počítače životní šanci. Pomocí správných potravin si v práci zlepšíte soustředěnost i výkon a vyhnete se stresu.

Jak se stravovat, abychom se cítili ve formě?

Ráno

Ráno si v rychlosti hodíte něco do úst, zapijete to dvěma doušky kávy a běžíte do práce. Během dne, v návalu pracovních úkolů, opět odsunete teplé jídlo a u počítače zhltnete bagetu. Stravování mnoha zaměstnaných lidí lze přirovnat ke katastrofě. A to je chyba! Odolnost proti stresu, lepší výkonnost či koncentraci můžete získat i díky správnému jídelníčku. Hladovění poznamená pracovní výkon stejně jako těžké smažené jídlo, kterým zaplníte prosící žaludek.

Dopoledne jogurt, pečivo  a ovoce

Tři hlavní jídla a něco malého na zub, to jsou hlavní zbraně proti poklesu výkonnosti. Během dne si musíte zachovat stabilní hladinu cukru v krvi, která je velmi důležitá pro svěží mysl. Všechno začíná už snídaní. V žádném případě nebuďte o hladu celé dopoledne! Pokud doženete organismus k vlčímu hladu, na oběd si bude přát namísto normální stravy něco sladkého a pořádně nezdravého. Ráno odstartujte bohatou snídaní. Ideální je celozrnné pečivo či müsli. Pokud patříte k lidem, kterým ráno příliš nechutná, dejte si alespoň kousek celozrnného pečiva a po dvou, třech hodinách sáhněte po jogurtu nebo vypijte chutný mléčný nápoj. Nestíháte doma nic sníst? Pak si pořiďte něco cestou do práce. Dopoledne vám společnost může dělat i ovoce, díky kterému si udržíte stabilní hladinu cukru. Klasických sladkostí nebo zákusků se raději vzdejte. Po nich sice rychle získáte energii, ale stejně rychle se ztratí. Vsaďte raději na banány, které jsou zároveň výborným bojovníkem proti stresu. Cukr však získáte i ze zmíněných celozrnných produktů.

Na oběd rybu a zeleninu

Při výběru pracovního obědového menu dodržte hlavní pravidlo, vyvarujte se těžkých jídel. Smažený sýr s hranolky nebo řízky s majonézovým salátem zbytečně zatíží trávicí systém a po pár minutách se dostaví vedlejší efekt, únava. Pospat si na sedačce může v práci opravdu jen málokdo. Nikdy nejezte u počítače, ale dopřejte si přestávku! Jen tak si jídlo skutečně vychutnáte. Pokud budete stolovat narychlo v kanceláři, ani si neuvědomíte, zda jste už sytí, nebo ne. A co byste měli mít na talíři? Určitě vám neuškodí například brambory, těstoviny, zelenina a rýže, které obsahují množství výživných látek. Ideálním obědem je ryba s bohatou zeleninovou oblohou. Vybírejte si zejména lososa, makrelu nebo tuňáka. Pokud vám nevyhovuje strava v jídelně a nechcete se zdržovat návštěvou restaurací, využijte mikrovlnku. Můžete si donést mražené polotovary nebo porci z domácí kuchyně. Nejdůležitější je nehladovět! Než se vám jídlo zahřeje, nakrájejte si čerstvá rajčata, papriku nebo okurku. Na závěr je osolte a salát je hotov! Jste odkázáni na stravu ve stáncích rychlého občerstvení? Pak myslete na dodatečné doplnění vitamínů, minerálů a vlákniny. Můžete je zobat ve formě ovoce či zeleniny během dne, případně si o tyto potraviny obohaťte večeři. Samozřejmě, nezapomeňte ani na mléčné a celozrnné produkty. Nepodléhejte stereotypům a z času na čas vsaďte na změnu. Častou návštěvu kantýny vyměňte za stravu z domu a naopak.

Bez vody koncentrace klesá

Se ztrátou koncentrace, upadající výkonností a dokonce i bolestmi hlavy se často skrývá nízký příjem tekutin. Nezapomínejte, že káva není nejvhodnější prostředek, jak uhasit žízeň. Mějte vždy po ruce minerální vodu nebo čaje. V práci byste měli vypít alespoň litr tekutin. Pokud vás odpoledne přepadne hlad, pochutnejte si na oříšcích, samozřejmě, nepražených. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E, zároveň obsahují i vitaminy skupiny B. Oříšky patří k ideální potravě pro mozek. Jejich jedinou nevýhodou je jejich relativně vysoká kalorická hodnota.

Autor: Lenka Kostková