Jak se stravovat při onemocnění štítné žlázy?

Máte hypotyreózu? Dejte si pozor na brokolici, zelí a sóju, zpomalují vstřebávání jódu. Jezte raději meruňky, banány a tučné ryby. Existují totiž potraviny, které zpomalují vstřebávání jódu v těle, a tím tlumí fungování štítné žlázy. Některým z nich se pacienti musí vyhýbat zcela, jiné stačí mírně omezit. A jsou i takové suroviny, které tvorbu hormonů povzbuzují.5 až 6% lidí trpí poruchami činnosti štítné žlázy. Hypotyreóz je více než hypertyreóz a snadněji se léčí.

Vaši spojenci

Toto je důležitý seznam. Jsou na něm potraviny, které slabě fungující štítnou žlázu v tvorbě hormonů dokáží podpořit. Pokud trpíte hypotyreózou, upřednostňujte celozrnný chléb a pečivo a jezte ovesnou kaši. Naučte se péct z celozrnné mouky.

Pravidelně jezte co nejvíce z těchto potravin:

zelenina: mrkev, špenát, chřest, červená řepa, petržel
ovoce: meruňky, banány, jahody, avokádo, olivový olej, slunečnicová semínka, tučné ryby
hnědé mořské řasy

Nebezpečné byliny

Možná si řeknete, že rostlinky na talíři nemíváme, ale i tak vás upozorníme na několik druhů, které jsou při snížené funkci štítné žlázy nebezpečné.

Jsou to tyto druhy:
lopuch, echinacea, americký ženšen, aloe, bambus, pískavice, řecké seno a všechny ostatní rostliny z čeledi chryzantémovitých.

Seznam podezřelých potravin

Jsou na něm potraviny, které sice nemoc nespouštějí, ale pacientům s hypotyreózou mohou zhoršit stav. Jelikož všechny mají i mnoho pozitivních účinků, neměli byste je z jídelníčku vyloučit úplně. Veďte si deník, do kterého si budete zapisovat, co jste snědli, a pak to porovnáte s tím, jak se cítíte. Pokud budete mít na druhý den oteklou tvář nebo budete malátní, třeba tuto skupinu surovin jíst jen velmi opatrně.

Ublížit vám může:
Košťálová zelenina: brokolice, květák, kapusta, zelí, kedlubna i růžičková kapusta
luštěniny: sója, kukuřice a fazole, měsíční řepa a tuřín, jáhly, semeno hořčice a řepky