Jak si správně užít gurmánské hody?

Těšíte se na jemně uzenou šunku, štiplavou klobásku, chutné koláče a čokoládová vajíčka? Ale co když to přeženete?

Jak si správně užít gurmánské hody?

Pocit plnosti

Tvorbu žaludečních šťáv povzbudíte:
✓ Před jídlem snězte hořkou potravinu, například olivy.
✓ Po jídle žvýkejte kardamom, fenykl nebo kmín.
✓ Pomohou i kousky čerstvé papáje, ananasu, kiwi nebo fíků.
✓ Po jídle si můžete dát "pohárek na trávení" - ne však sladký likér nebo destilát, ale hořký bylinný likér.
✓ Trávení urychlí i sklenice piva, umocňuje však ospalost.
✓ Nejlepší je dopřát si šálek bylinkového čaje, například z kmínu, který podporuje práci jater a žlučníku. Pokud trpíte i plynatostí a tlakem v okolí žaludku, pomůže vám čajová směs z anýzu, fenyklu a kmínu, nezklame ani mátový čaj.
✓ Trávení podporuje pálivé koření - pepř, zázvor a chilli
papričky. Chilli papričku rozdrťte mezi prsty a přimíchejte do jídla.
✓ Pocit plného žaludku vždy doprovází ospalost a únava. Rada je jednoduchá: Vstaňte od stolu a jděte se projít na čerstvý vzduch. Už půlhodina udělá zázrak.

Nafouknuté břicho

Pocit plynatosti a nafouknutého břicha vzniká, když se ve střevě hromadí plyny. Způsobují to špatné kombinace jídel, rychlé hltání a nedostatečné žvýkání. Nadýmají i hrušky, zelí, brokolice, lilek, cibule, jakož i luštěniny a bublinkové nápoje.
✓ Spolkněte lžičku olivového oleje a zapijte sklenicí vody s citronovou šťávou.
✓ Vypijte čerstvou mrkvovou šťávu.
✓ Další možností jsou probiotika, zejména laktobacily.
✓ V lékárně koupíte i volně prodejné léky, které uvolňují odchod plynů ze střev, absorbují plyny nebo brání jejich tvorbě.
✓ Vyzkoušejte teplou koupel nebo masáž břicha.

Nevolnost a zvracení

Žaludeční nevolnost vyvolávají zejména tučná jídla a příliš
alkoholu. Pokaženému žaludku pomůžete, pokud ho odlehčíte dietou.
✓ Nepijte kávu, slazené nápoje a alkohol.
✓ Vylučte tuhou stravu a mléčné výrobky.
✓ Pokud zvracíte, doplňujte si tekutiny. Pijte minerální vodu nebo
rehydratační roztok. Pokud i malé doušky ve vás vyvolají pocit na zvracení, pijte pomocí brčka.
✓ Později jezte lehké zeleninové a slepičí vývary a kašovitá jídla.

Pálení žáhy

Reflux je nejčastěji důsledkem zpětného návratu žaludeční kyseliny do jícnu. Spouští ho káva, bílé víno a jiný alkohol, tučná jídla, ostrá koření, sladkosti a máta. Pokud máte reflux často, vyhýbejte se spouštěčům a navštivte lékaře. Pokud vás žáha pálí jen jednou za čas, pomohou vám:
✓ Antacida, tedy léky na snížení kyselosti žaludeční šťávy.
✓ Čaj z heřmánku, fenyklu a kmínu. Mátovému čaje se vyhýbejte!
✓ Pomůže vám i nízkotučný tvaroh nebo probiotický jogurt.

Průjem

Může vzniknout i při přejedení, zejména pokud máte rádi majonézu.
✓ Pokud netrvá déle než dva dny, stačí užívat živočišné uhlí, pít ruský čaj a jíst suchary.
✓ Volně dostupná v lékárnách jsou antidiaroika, které dezinfikují střeva nebo zpomalí jejich příliš rychlý pohyb.
✓ Střeva zpomalí borůvkový kompot, černá čokoláda a cola, ale i pilulky obsahující laktobacily, svatojánský chléb v prášku, ječná kaše, banány.
✓ Pijte hodně tekutin. Do litru vody nasypte lžičku cukru a trochu soli. Chutnější nápoj připravíte, když do sklenice ovocné šťávy přidáte půl lžičky medu a sirupu, trochu soli a promícháte.

Zácpy

Vyvolává ji zejména nedostatek zeleniny, ovoce a vlákniny, stres a nedostatek pohybu.
✓ Pokud máte zácpu jen občas, kupte si v lékárně projímadla, ve formě kapek, tablet nebo čajů. Účinný je zejména čaj z listu seny. Dodržujte dávkování, protože při nesprávném užívání si můžete přivodit křeče nebo průjem. Pozor, projímadla jsou návyková.
✓ Pomáhají i sušené švestky a fíky, zelná šťáva nalačno, jablka, syrový špenát, lékořice, jahody.
✓ Střevy pohne i pravidelný sport, procházka a břišní masáž.

Autor: Lenka Kostková