Jak souvisí aspirin a omega-3 mastné kyseliny?

Aspirin (kyselina acetyl-salicylová ASK) je levný, zato ale spolehlivý, každému známý chemicky složený medikament.

Jak souvisí aspirin a omega-3 mastné kyseliny?

K čemu slouží?

Nedávno slavila firma Bayer sté výročí vzniku tohoto přípravku. Ne bez příčiny; pomocí aspirinu se tato firma stala známou, ale i bohatou. Aspirin je přípravek proti bolestem a horečce, vysokému tlaku, migréně, ateroskleróze, ředí krev a rozpouští tromby. Toho času se tento medikament podává preventivně proti mozkové mrtvici, srdečnímu infarktu ba i proti rakovině. To není všechno. Spektrum účinku aspirinu se neustále rozšiřuje. Vysoké dávky aspirinu snižují například u diabetiků hladinu cukru v krvi a je účinný i proti infekcím různého druhu.

Co má však aspirin společného s omega-3 mastnými kyselinami?

Vše je v závislosti na takzvaných prostaglandinech. Prostaglandiny jsou lokálně produkované hormony, které jsou ihned uvolňovány při poraněních, nebo zánětech postiženými buňkami. Podle potřeby snižují, nebo zvyšují krevní tlak, ale i teplotu těla. Prostaglandiny jsou účinné i při srážení krve. Nesprávnou výživou, přijímáním přílišného množství nasycených mastných kyselin, (rafinovaných tuků), nebo omega-6 (živočišných, ale ne rybích) tuků dochází k tvoření trombů a tím k mozkové nebo srdeční mrtvici. Tomuto lze předejít aspirinem, ale i omega-3 mastnými kyselinami (olej z lososa, makrely, sledě) protože stejně účinně zabraňují vzniku nežádoucích tzv. zánětlivých prostaglandinů. Poraněná nebo infikovaná buňka v těle, neuvolňuje hotové prostaglandiny, ale arachidonovou kyselinu, která až působením dvou enzymů se promění na prostaglandiny. V r.1991 se podařilo americkým vědcům objevit, že jde o dvě odlišné skupiny prostaglandinů vznikajících v důsledku odlišných enzymů a to: enzymu Cox-1 a enzym Cox-2 (cyclooxygenáza).

Autor: Lenka Kostková