Jak udělat z "nezdravých" potravin zdravé?

Mléko škodí, vejce škodí a kokosový olej je také pro změnu nezdravý. Ale je tomu opravdu tak a tyto potraviny nutně musíme ze svého jídelníčku vyloučit? Určitě ne! Stačí dodržovat určité zásady a používat zdravý rozum. Zbytečně nepanikařit a nestudovat hodiny etikety na potravinách.

Jak udělat z "nezdravých" potravin zdravé?

Nezdravé potraviny a jídla, která mají své zdravější benefity a vyplatí se je jíst
Dnešní svět je plný výzev o zdravém stravování, které nám má napomoci udržet si zdraví déle. Už jsme slyšeli, že když chceme zdravě žít, měli bychom omezit slaná, mastná a nezdravá jídla, či škodlivé nápoje. Ale některé z těchto potravin a jídel mají i své zdravotní plusy. Například takový kokosový olej. Podle některých výzkumů prý zvyšuje hladinu cholesterolu krvi, protože obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin, které škodí především srdci. Mnozí jiní odborníci vyzdvihují jeho pozitivní antibakteriální účinky, pro které urychluje i hojení ran, je skvělým prostředkem pro pokožku, pleť, vlasy, vrásky. Dokonce pomáhá i při ekzémech a má mnohé další využití.

O plnotučném mléce víme například to,
že pokud chceme zhubnout, jednoznačně bychom ho měli ze svého jídelníčku vypustit. Nicméně plnotučné mléko je dobré, protože obsahuje více živin než odstředivé či polotučné mléko. O vejcích jsme slyšeli, že patří k těm potravinám, které obsahují hodně tuku, ale nejnovější informace hovoří o tom, že vejce jsou zásadní snídaňové jídlo pro ty, kteří chtějí zhubnout. Navíc vás zasytí na velmi dlouhou dobu.

O bramborách je zase známo,
že zvyšují hladinu cukru v krvi. Nicméně brambory obsahují i ​​hodně živin jako vitaminy B a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor či zinek. Kromě toho nové brambory mají nižší glykemický index, a proto jsou dobrou volbou při hubnutí.

Arašídové máslo je jídlo,
které pokládají za tučné asi všichni. Při něm platí, že pokud si dáte pozor a vyberete dražší, které neobsahuje cukr či jiné přidané a zdraví škodlivé látky, pak vám naopak může i pomoci. Protože obsahuje hořčík, draslík, vitamin E, antioxidanty a esenciální kyseliny.

A co taková káva?
Je prokázáno, že příliš mnoho kávy zdraví škodí, ale jiné výzkumy zase potvrdily, že pomáhá ke snížení hmotnosti, zvýšení výkonu a dokonce je káva dobrá prevence proti Alzheimerově chorobě a demenci. 

Mnoho let nás učili, že tuk je pro nás špatný,
vejce nejsou zdravé, a pojídání tuku nás nedělá tučnými. Je to jen doplněk stravy. Je na čase, abychom se začali krmit opravdovým jídlem, tedy i vejci, plnotučným mlékem, sýry, či máslem. Protože všechny jsou pro nás dobré, pokud se budeme při jejich pojídání řídit jednoduchým pravidlem - jíst je v čistém stavu a nejlépe vyrobené v domácím prostředí. Naši prarodiče se takto živili a byli zdravější než jsme dnes my, kteří si tak úzkostlivě hlídáme, co sníme.