Jak vliv mají tuky na naše srdce?

Vyčítáte si, že jste zase přibrali? Američtí lékaři varují, že ne kily navíc, ale špatnou stravou ubližujete svému srdci.

Máte to na srdci!

Zatímco se nedávno lidem přikazovalo dodržovat diety s nízkým obsahem tuků, dnes se tvrdí, že to byla chyba. Odborníci uznali, že nevyvážená strava poškozuje cévy, což se přímo dotýká celého srdečně-cévního systému. Mysleli si, že tak bude méně onemocnění srdce, všechny přikázané nízkotučné diety však měly opačný efekt, vyvolaly epidemii obezity a cukrovky. Příliš mnoho cukru, mouky, sladkostí a nadbytek tuku, navíc s nesprávným složením mastných kyselin opravdu neprospívá organismu. Ale na druhé straně, nikdo nemůže žít bez tuků, důležité je proto vědět, které tělu prospívají, které škodí a dosáhnout, abychom je konzumovali ve správném poměru.

Správný mix tuků

Platí pravidlo, že je třeba jíst jen minimum nasycených tuků, neboť díky nim se zvyšuje hladina cholesterolu. Ten napomáhá vzniku aterosklerózy, a to už je jen krok k problémům se srdcem. Do popředí se dostávají nenasycené mastné kyseliny, tedy mononenasycené - kyselina olejová, a polynenasycené, takzvané esenciální omega-6-a omega-3-mastné kyseliny. Mastné kyseliny potřebujeme přijímat ve správném množství a poměru. Polynenasycené mastné kyseliny dělíme na omega-6 a omega-3. Většina z nás má ve stravě příliš mnoho těch prvních, protože se přirozeně vyskytují v mase, ve vejcích, v zelenině a některých běžně konzumovaných rostlinných olejích. Získávání omega-3 kyselin je těžší, přitom se předpokládá, že velmi pozitivně ovlivňují činnost srdce, pomáhají snižovat riziko arytmií, působí protizánětlivě a chrání před rakovinou. Nacházejí se v řepkovém a lněném oleji, ze živočišných zdrojů jsou omega-3-mastné kyseliny v tučných mořských rybách, jako například losos, sleď a makrela. Poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin v potravě pravěkého člověka byl 1: 1, dnes je u většiny lidí nevyhovující, neboť se často blíží až k hodnotám 20: 1. Ideálem by měl být poměr 4, nejvíce 5: 1. Při výběru potravin bychom měli myslet na to, že obsah tuku v celodenním příjmu potravy má tvořit pětadvacet až třicet procent, u těžce fyzicky pracujících až pětatřicet procent, sacharidů 55 až 60 procent a zbytek, obvykle dvanáct až patnáct procent, mají tvořit bílkoviny.

Nasycené tuky

- Máslo
- Sádlo

Polynenasycené tuky - omega-6-mastné kyseliny

- Rostlinné oleje - kukuřičný, slunečnicový
- Pšenice, sezam
- Některé margaríny

Polynenasycené tuky - omega-3-mastné kyseliny

- Sardinky, makrela, losos, sleď
- Lněná semínka
- Vlašské ořechy
- Sója
- Řepka