Plody olivovníku jsou obzvláště olejnaté a obsahují více než 50% oleje a skoro 40% vody. Původ olivovníků je v Malé Asii. Olivy po zpracování (syrové ze stromu se nedají jíst, jsou tvrdé a nechutné), mají místo v teplé i ve studené kuchyni, přidává se k nim různé koření a zelenina, prodávají se s peckou i bez ní, různé barvy a velikosti.U nás nepatří k běžné potravině, je to samozřejmě dáno zeměpisnou šířkou a z ní vycházejících klimatických podmínek. Olivy u nás dozrát nemohou, nedají se ani importovat bez konzervace, a proto se naši předkové nemohli naučit je běžně a dobře používat. Vzhledem k přiměřené ceně se olivy stávají i u nás součástí jídelníčku.
Olivy jsou významným zdrojem vitamínů A, E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi, a spolu s antioxidačními účinky podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Zelené olivy jsou druhově totožné s černými, avšak méně zralé. Ve Španělsku dozrávají dva druhy ušlechtilých oliv, Manzanilla se nazývají olivy zelené a názvem Cacereňa jsou označovány olivy černé. Zelené olivy určené ke konzumaci se češou nezralé, černé olivy musí být vždy zralejší, aby se daly jíst a jsou také bohatší na olej.
Olivy se nepoužívají jen v kuchyni, ale i na léčbu různých problémů. Masáž olivovým olejem uklidní bolavé svaly a pokud přidáme i heřmánkové květy, jejich účinek se jen zvětší. Masáž dásní olivovým olejem pomáhá předcházet paradentóze a jiným zubním problémům. Směs olivového oleje se stejným množstvím vody se už tisíciletí používá na zmírnění kašle. Zahřátý olivový olej pomáhá při bolesti uší, na žaludek je dobré spolknout lžičky oleje a pak vypít vlažnou vodu s citronem.
1,6 g nasycených mastných kyselin (MK)
1,1 g polynenasycených MK
10,0 g mononenasycených (olejových) MK
1,7 mg vitaminu E (8% denní dávky)
Produkt olivovníku - olej - se používá v kosmetice zejména za studena lisovaný, který obsahuje přibližně 80% nenasycených mastných kyselin - z nich nejvýznamnější je kyselina olejová. Z 12-15% jsou v oleji zastoupeny nasycené tuky a velmi malé množství volných mastných kyselin, které jsou určujícím znakem kvality olivového oleje. Obvykle se přidává lecitin a široké spektrum vitamínů (A, E), minerálů a fytochemických látek.
Extrakt z čerstvých oliv použitý při výrobě kosmetiky si uchovává všechny plnohodnotné látky čerstvého výtažku a pokožku dostatečně ošetřuje. Olivové krémy se snadno roztírají a obsažený glycerol zabraňuje vysoušení pokožky.
Zabraňuje stárnutí pleti, zanechává ji jemnou a ošetřenou, redukuje tvorbu podkožního mazu, potlačuje zánět, omezuje roztřepení vlasů a jejich vysoušení, podporuje hojivé procesy, zmírňuje otoky...
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.