Jaké jsou minerály potřebné pro život? Část II.

Co nevíme o draslík a fluoridech?

Jaké jsou minerály potřebné pro život? Část II.

Draslík

Buňky, nervy a svaly by bez draslíku nemohly správně pracovat. Draslík se spolu se sodíkem účastní udržování rovnováhy tekutin a elektrolytů v buňkách a tkáních, reguluje krevní tlak a udržuje zdravý srdeční rytmus. Dále vyrovnává účinky nadměrného příjmu sodíku, například otoky (zadržování tekutin) a vysoký krevní tlak. Je nezbytný pro šíření nervových vzruchů. Krevní hladinu draslíku přesně řídí hormony. Nadměrný příjem má močopudné účinky - vede k tomu, že ledviny zvyšují objem moči. Lidé s ledvinovou chorobou však nejsou schopni zbavit se nadbytku draslíku, a proto by se měli nadměrnému přísunu tohoto prvku vyhýbat. Nadměrná koncentrace draslíku v krvi může způsobit selhání srdce, protože potlačuje stahy srdečního svalu. Další příznaky nadměrného množství jsou letargie, ochrnutí a zpomalený tep. K časným příznakům nedostatku draslíku v těle patří apatie, slabost, zmatenost a nadměrná žízeň. Nedostatek draslíku může způsobit i nepravidelný tep a jiné srdeční a dýchací obtíže. Draslík se nachází ve většině rostlinných potravin. Zvláště dobrým zdrojem jsou avokáda, ořechy, semínka, luštěniny, celozrnné obiloviny, sušené ovoce, rajčata, brambory, čerstvé ovoce, zejména pomeranče a banány.

Fluoridy

Nedostatek fluoridů často způsobuje, že se lidem kazí zuby. Jejich nadbytek, ať už ve stravě, nebo jiných zdrojích, například v zubní pastě, čaji, však mívá škodlivé následky: způsobuje fluorózy s nehezkými příznaky, jako jsou skvrnité zuby s poškozenou sklovinou. Fluoróza vede i k nadměrné tvorbě kostní masy. Kosti bývají mnohem hustší a méně pružné než kosti zdravé, proto se snadněji zlomí. I když fluoridy nejsou životně nezbytné, významně ovlivňují zdraví kostí, protože v kombinaci s vápníkem kosti posilují. Jejich nedostatek spolu s nízkým příjmem vápníku může vést k osteoporóze. Přiměřený příjem fluoridů zejména v dětství nepochybně přispívá i k ochraně před kažením zubů. Koncentrace v pitné vodě se liší v závislosti na geologickém podloží a vodním zdroji v dané oblasti. Množství fluoridů v obilovinách a mase volně se pasoucích zvířat se může v různých oblastech výrazně lišit, rozložení fluoridů v půdě je totiž velmi nerovnoměrné. Jejich hlavním zdrojem ve stravě bývá čaj, protože čajovník tyto sloučeniny z půdy snadno vstřebává. Příjem fluoridů u lidí, kteří pijí hodně čaje připraveného z fluorizované vody, proto může být velmi vysoký.

Autor: Martina Dvořáková