Jaké jsou minerály potřebné pro život? Část IV.

Hořčík , chloridy a chrom. Něco málo o tom, jak jsou důležité.

Jaké jsou minerály potřebné pro život? Část IV.

Hořčík

Je především důležitou složkou kostí. Dále se účastní přenosu nervových vzruchů a hraje důležitou roli při kontrakci svalů. Spolupůsobí asi při 90 enzymech, které pracují správně pouze v přítomnosti hořčíku. Dva z těchto enzymů - karboxyláza a koenzym A - se účastní procesu přeměny jídla na energii. Nedostatek hořčíku je vzácný jev. Nedostatečné zásoby tohoto prvku však mohou mít diabetici a lidé postižení poruchami trávení, celiakií a některými ledvinovými onemocněními. Hladina hořčíku se také může krátkodobě snížit v důsledku těžkého průjmového onemocnění. V takovém případě dochází k svalovým záškubům svalů a křečím. Některé francouzské studie zkoumaly spojitost mezi nedostatkem hořčíku a srdeční arytmií (nepravidelným pulsem srdce), ale tato závislost ještě nebyla klinickými testy prokázána. Tělo reguluje jeho hladinu velmi účinně. Pokud strava obsahuje více než 2 g hořčíku, přebytečné množství se vyloučí bez vstřebání. Pokud ho je naopak ve stravě málo, střeva vstřebávají téměř všechen přítomný hořčík a ledviny se účinně podílejí na zadržování tohoto prvku v těle. Hořčík se nachází v celé řadě potravin. Rozumně vyvážený jídelníček by proto měl uspokojit veškerou potřebu tohoto prvku. Důležitým zdrojem jsou celozrnné obiloviny, sušené fíky, ořechy, luštěniny a zelená listová zelenina.

Chloridy

Chloridové anionty účinkují spolu s draslíkem a sodíkem při regulaci tělesné rovnováhy tekutin a elektrolytů. Nejvyšší koncentrace chloridových aniontů v těle se nachází v mozkomíšní tekutině a v trávicích žaludečních šťávách. Hlavním zdrojem chloridů ve stravě je stolní sůl (chlorid sodný). Pokud je přísun soli omezen, někdy hladiny chloridů klesají. Pokud nízký obsah chloridů ve stravě trvá delší dobu, ledviny je účinně vstřebávají zpět, takže k nedostatku dochází jen ojediněle. K nadměrné ztrátě chloridů může dojít, podobně jako u sodíku, pocením, průjmy a zvracením.

Chrom

Dostatečný přísun chromu je zvláště důležitý v jídelníčku diabetiků, protože chrom představuje nezbytný prvek v metabolismu glukózy. Násobí účinek inzulínu tak, že zvyšuje přenos glukózy do buněk. Účastní se také řízení hladiny tuků a cholesterolu v krvi. Při nedostatku chromu se může zvýšit krevní hladina cholesterolu. Dobrým zdrojem jsou celozrnné obiloviny, vaječný žloutek, sýry a sirupy.

Autor: Martina Dvořáková