Jaké jsou minerály potřebné pro život? Část V.

Jód a mangan. Další dva minerály, bez kterých by to nešlo.

Jaké jsou minerály potřebné pro život? Část V.

Jód

Pro mnohé je jód synonymem vůně moře. A nemáme důvod se tomu divit, protože nejlepším zdrojem jodidů, odvozených minerálních solí, jsou právě ryby, dary moře, mořské řasy a mořská voda. Jód se nachází také v ovoci, zelenině a obilovinách, ale množství závisí na jeho koncentraci v půdě, na níž plodiny rostly. Jako zdroj může posloužit i maso a mléko volně se pasoucích zvířat. Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů, které řídí rychlost a účinnost přeměny jídla na energii a reguluje tělesný a duševní vývoj jednotlivce.
Mírný nedostatek jódu vede k malému zvětšování štítné žlázy (nebo k tvorbě volete). Nejčastěji k tomu dochází u žen v reprodukčním věku. Tvorbě volete můžeme předejít, pokud budeme používat sůl obohacenou jódem, nebo často jíst mořské řasy, ryby a dary moře. Ženy trpící těžkým nedostatkem jódu se vystavují nebezpečí, že porodí děti s nefunkčními hormony štítné žlázy. Pokud se postižené dítě ihned neléčí thyroxinem, trpí formou retardace, známou jako kretenismus. Pokud vám zhrubnou vlasy a pokožka, může jít o tělesné příznaky hypotyreózy (snížení činnosti štítné žlázy). Nejde však o důsledek nedostatku jódu, ale o příznak toho, že tělo začalo proti vlastní štítné žláze vyrábět protilátky. K dalším příznakům této nemoci patří ospalost, apatie, extrémní přecitlivělost na chlad a náhlý přírůstek hmotnosti. Nadměrné užívání jódu může naopak vést k hypertyreóze.

Mangan

Podobně jako ostatní mikroprvky má mangan celou řadu funkcí. Je nezbytný pro aktivaci mnoha enzymových systémů, zejména systémů účastnících se syntézy pojivové tkáně. Je i složkou určitých enzymů chránících tkáně před poškozením volnými radikály. Mangan je dále nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy a pohlavních hormonů a hraje důležitou roli v tvorbě cholesterolu a inzulínu. Účastní se i ukládání glukózy v játrech a zdravého růstu kostí. Koncentrace manganu v potravinách, především z rostlinných zdrojů, závisí na koncentraci v půdě, na níž se rostliny pěstují. Dobrým zdrojem jsou ořechy, neloupaná rýže, celozrnný chléb, luštěniny a obiloviny. Nedostatek manganu u lidí není znám. Pokud je uměle vyvolaný u laboratorních zvířat, vede k deformaci kostí. Zdravotní rizika, plynoucí z nadměrného množství manganu ve stravě, nebyly dosud popsány.

Autor: Lenka Kostková