Jaké jsou tajemství o jahodách?

Bez jahod by to prostě nešlo. Jsou zdravé, chutné a dají se s nimi dělat divy.

Óda na jahody

Tenisový turnaj ve Wimbledonu by nebyl tím, čím je, kdyby si diváci při duelech nejlepších světových hráčů nemohli vychutnat jahody se šlehačkou. Královské hře padne za oběť každý rok přes dvacet tun voňavých plodů. Tamní šlehačka se té naší sice vůbec nepodobá, zato na jahodách si pořadatelé dávají zvlášť záležet. Musí být prvotřídní, čerstvé a ani jedna poškozena či nahnilá. Přehřáté sluncem se na jazyku rozplývají a mohou si je bez výčitek dopřát i diabetici, protože je v nich velmi málo cukru. Jejich základ tvoří z devadesáti procent voda a jsou nadopované vitamínem C, který umí parádně zatočit s infekcemi i prochladnutím. Obáváte se nádorových onemocnění? Jahody jsou jejich skvělou prevencí.

Bílé zuby

Jahody potěší krev, kosti, jsou ideální výživou pro mozek i nervy, pomáhají při dně, revmatických onemocněních, pročistí ledviny, střeva i klouby, snižují krevní tlak, povzbudí činnost štítné žlázy a o tom, že jsou afrodiziakem nepochybujte ani vteřinu. Se sklenicí správně vychlazeného šampaňského jsou symbolem jiskření v ložnici. Při potížích s nepříjemnou zácpou a hemeroidy se osvědčila třídenní kúra. Snězte každý den 1,5 až 2 kilogramy jahod a patálií se zbavíte. Máte nepěkně zabarvené zuby? Rozmačkejte porci jahod, dejte si silnější vrstvu na zubní kartáček a pět minut s ním pobíhejte po zubech. Potom si je ještě umyjte běžnou pastou a můžete se na svět usmívat krásně bílými zuby.

Pleť jako alabastr

K tomu všemu je ještě třeba přidat příznivý vliv jahod na pokožku. Krásné Francouzky mají jednoduchý recept na pleť. Stačí smíchat rozmačkané jahody s citrónovou šťávou a natřít na pokožku. Uklidní ji, zvláční a ještě vyblednou pihy. Navzdory všem plusům se však najde něco negativního i na jahodách. Pozor by si měli dávat ti, co užívají acylpyrin, s kyselinou acetylsalicylovou se toto ovoce nekamarádí. Svědící vyrážky na těle nebo okolo úst či pálení v ústech po jahodách se mohou objevit i u dětí, naštěstí u většiny alergie po čase pomine.

Koktejl v lednu

Jahody je dobré konzumovat večer, tehdy naplno pocítíte jejich chuť a vůni, kterou nasály ze slunce. Milujete jahodový koktejl a nejvíce vám chutná v lednu? Jahody zamrazte. Důkladně umyjte a nechte oschnout na ubrousku. Pokložte je vedle sebe na podnos, aby se nepřekrývaly. Dejte je na dvě hodiny do mrazničky, vyndejte a vložte do sáčků nebo do vaniček a dejte zmrazit.

Netypický alergen

Alergická reakce na jahody nepatří k závažným problémům, toto ovoce není typický alergen. Nejčastěji se vyrážka objeví u dětí v mladším věku, kolem dvanáctého roku se organismus s alergií vyrovná. Milovníci sladkých plodů, kteří se jich nechtějí vzdát, by měli alespoň hodinu před jejich konzumací užít antihistaminika, která nepříjemné reakci zabrání.