Jaké se má stravovat sportovec?

Nejsou svaly jako svaly - Sportovec má být silný, ale lehký! Pozor na nadměrné množství bílkovin! Tělem nevyužité způsobují produkci škodlivých dusíkatých látek. Ty se pak hromadí v organismu. Nejsou svaly jako svaly, třeba si uvědomit, že nejste kulturisté, kteří chtějí nabrat co nejvíce svalové hmoty. Čím více naberete, tím jste těžší. (Platí i o zvýšené konzumaci cukrů a tuků, ukládání tuku v těle).

Tuky cukry bílkoviny

Proto je důležité dodržet správný poměr tuků, cukrů a bílkovin. Každá bílkovina má svou hodnotu. Váš příjem bílkovin by měly z poloviny tvořit živočišné bílkoviny, aby mělo tělo k dispozici kompletní "stavební kameny". Živočišné bílkoviny totiž obsahují všechny aminokyseliny, které potřebujete. Rostlinným však některé chybějí. Nejlepší na tom je sója, chybí jí jediná aminokyselina.

Sója

Sója v syrovém stavu obsahuje vysoké procento bílkovin. Dále obsahuje lecitin (fosfolipid).Ten je "potravou" pro mozek (zlepšuje paměť a duševní výkon). Má také schopnost povzbuzení regenerace po sportovním výkonu (doba svalového zotavení se může zkrátit až na jednu třetinu). Snižuje opotřebení kloubů a zmírňuje jejich bolest. Snižuje hladinu cholesterolu a odbourává tuky. V sóji také najdeme isoflavony, které udržují zavápněné kosti. Finančně nejlepší alternativou je konzumace syrového sójového granulátu, vyrobeného ze sójové mouky (koupíte ho běžně v potravinách). Například můžete pár polévkových lžic přidat do ovesných vloček nebo müsli.

Kolagen

Důležitou bílkovinou je kolagen. Podílí se na udržování zdravých kloubů a jejich regeneraci. Je základní obsahovou látkou chrupavek. Mimo toho v organismu tvoří 30% všech lidských bílkovin a 70% hmoty bílkovin kůže. Je to vláknitá bílkovina, která spojuje buňky tkání. Vlákna jsou spirálovitě stočená, což zabezpečuje pružnost. Kdysi lidé jedli věci, kterými dnes většina nás pohrdá. Když jedli maso snědli i opečenou kůži (obsah kolagenu), šlachy, či chrupavky. Již ve středověku lidé znali pozitivní vliv želatiny při kloubních potížích. Želatina totiž poskytuje čtyři aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu.
Pokud je množství těchto aminokyselin v organismu dostatečné, kolagen se dobře obnovuje a využije se na udržování dobrého stavu chrupavek, šlach, vaziva, ale i kůže a vlasů. Pokud si tedy chcete udržet zdravé klouby, nebo alespoň v určité míře podpořit jejich regeneraci, konzumujte želatinu. Ať už ve formě prášku, nebo krystalků hydrolyzátu želatiny (potravinářská želatina, běžně dostupná v obchodě), "gumových medvídků" (samozřejmě těch bez "éček" např. Haribo) nebo jezte huspeninu. Ale nejdůležitější je přitom každodenní dlouhodobá pravidelnost. Budou tak vždy dosaženy co nejvyšší hladiny kolagenních bílkovin v kloubní tekutině, jako zásobárna materiálu pro regeneraci chrupavky. Obrovské občasné dávky nemají takový efekt jako menší dávky, ale pravidelně konzumovány, např. i vícekrát denně (půl až jednu čajovou lžičku hydrolyzátu zapít vodou).

Vitamíny

Vitamíny jsou organické látky, které ovlivňují procesy v organismu. Mnohé mají ochranný význam tím, že zneškodňují volné radikály, které jsou příčinou poškozování buněk.

Minerální látky a stopové prvky

Minerální látky a stopové prvky jsou anorganické látky stejně důležité jako vitamíny. Účastní se na výstavbě, správném fungování a ochraně organismu. Například vápník je nezbytný pro správnou činnost svalů a spolu s fosforem tvoří více než polovinu hmoty kostí. Nedostatek hořčíku má za následek vznik svalových křečí. Železo je důležité z hlediska tvorby hemoglobinu, a tím dostatečného okysličování tkání (např. i svalů). Draslík se podílí na přenosu nervových vzruchů a zvyšuje fyzickou výkonnost. Zinek a selen podporují imunitní systém a spolu s manganem a sírou se podílejí na ochraně kloubů a jejich výstavbě.

Enzymy

Enzymy jsou tělu vlastní látky, chemicky rozkládají složité molekuly na jednodušší. Jsou však i takové, které se v těle přirozeně nenacházejí. Obsahují je některé druhy ovoce, nebo i med a jejich podáním do organismu mají na něj příznivý vliv. Například papája obsahuje enzym papain a ananas bromelin. Tyto enzymy podporují trávení a v dostatečném množství mají v organismu protizánětlivý účinek, a tím například podporují hojení. Využívají se při kloubních onemocněních.

Probiotické kultury

Probiotické kultury, nacházející se v jogurtech, podporují stálost plnohodnotné střevní mikroflóry. Jsou to vlastně živému tělu prospěšné bakterie, pomáhající rozkládat potravu. Žijí v symbióze s organismem. Vytvářejí také některé vitaminy, které si tělo neumí vytvořit samo.