Jarní kúra, která vás zbaví přebytečných kil a únavy

Pročišťující kúry lze provádět mnoha způsoby. My vám přinášíme kúru, která se skládá ze zeleninových šťáv. Pomáhá s jarní únavou a regeneruje tělo. Je vhodná jako podpůrná léčba nejrůznějších zdravotních problémů, ale výborně se hodí i jako prevence.

Směs zeleninových šťáv:
Skládá se ze tří dávek červené řepy, jedné dávky karotky, jedné dávky celeru, trochu petržele, jednoho bramboru.
Zeleninu odšťavníme a přecedíme přes sítko, abychom šťávu zbavili usazeniny. Je dobré připravit si vždy čerstvou, ale můžeme si udělat i větší množství a uložit do lednice - vydrží tři dny. Na začátek kúry pijte kromě normálního jídla asi 1/4 litru šťávy denně. Občas můžete vedle šťávy ještě přidat pár doušků šťávy z kysaného zelí. Je dobré, pokud šťávu pijete pomalu po doušcích a před polknutím ji chvíli promícháte v ústech se slinami.

Očistná hladovka:
Po pár dnech pití šťáv v rámci běžného jídelníčku, můžete začít s pročišťující hladovkou. Nejlépe tehdy, pokud jste si na chuť šťávy už zvykli. Několik dní - pokud vydržíte, se nepřijímá žádná tuhá strava, jen zmíněná směs zeleninových šťáv v kombinaci s následujícími čaji: Ráno pomalu vypijete půl šálku vlažného urologického čaje. Po hodině vypijete 1 - 2 sklenice teplého bylinného čaje ze dvou dílů šalvěje, a po jednom z měsíčku, máty a meduňky (během kúry nesmíme čaje sladit!). Po další hodině si dejte malý doušek zeleninové šťávy (pomíchat v ústech) a smíšenou se slinami polkněte. Dopoledne tak udělejte pokaždé, když pocítíte hlad (Přibližně 10 - 15 doušků. Denní dávka šťávy je asi do půl litru). Mezitím popíjejte bylinkový čaj bez omezení. K obědu si dejte 1,5 dl urologického čaje a také večer před spaním. Pije se jen první tři týdny. Odpoledne opět pijeme šťávu po doušcích podle pocitu hladu. Během kúry můžete zkonzumovat 1 - 2 talíře cibulového vývaru (ne cibuli, pouze čistý vývar), zvláště pokud pociťujete slabost či únavu. Jednu neoloupanou cibuli velikosti citronu nakrájejte na malé kousky, na oleji opečte dozlatova a zalijte asi půl litrem studené vody. Když se cibule důkladně povaří, přidejte zeleninový bujón a ještě jednou prudce povařte. Používejte pouze přecezený čistý vývar. Lidem nemocným na játra nebo žlučník nemusí dělat cibulový vývar dobře. Doporučuje se pro ně vývar ze suchých fazolových lusků. Chutná stejně dobře. Vývar však při kúře není podmínkou. Kúru můžeme doplnit zábaly z kapustových listů s následným potíráním olivovým nebo měsíčkovým olejem (měsíček naložený v olivovém oleji). Zábaly na nemocných místech, hlavně na kříži jsou vhodné zejména při rakovinových nádorech všeho druhu. Dělají se následovně: umyté vnitřní strany listy kapusty (nejlepší jsou vnější listy), které jsme předtím vyváleli (lahví), položíme na záda nebo na nemocné místo a dobře zabalíme ručníkem a dekou. Necháme až do rána, musíme však dát pozor, aby místo nevystydlo (musí být dobře zabalené). Ráno místo omyjeme teplou vodou, dobře vytřeme, natřeme ohřátým olejem a opět zabalíme teplým ručníkem. Chvíli necháme působit a pak ručník dáme dolů. Musíme vždy dbát na dostatek tepla! Po kúře je třeba začít pomalu jíst, nejlépe bez soli, lehkou stravu. Následující dva až čtyři týdny pijte nadále zeleninovou šťávu po doušcích a před jídlem (denní dávka je asi 1/16 litru - půl šálku). Čím déle vydržíte tuto kúru, tím čistší bude váš organismus. 

Kúra se doporučuje
- jako prevence proti rakovině
- jako regenerační kúru celého těla. Tehdy je třeba denně vypít 1/8 až 1/4 litru šťávy, vždy trochu před jídlem a k tomu šalvějový čaj s bylinkami a urologický čaj,
- jako odtučňovací kúru - nejlépe, pokud vydržíte přesně 42 dní,
- jako jarní kúru, nebo kúru na pročištění krve,
- k posílení organismu po těžších chorobách (je třeba dodržet 2-5 týdenní pauzu po nemoci či operaci - nedoporučuje se s kúrou začít hned, zejména pokud je organismus velmi oslabený.)


Mohlo by vás také zajímat