Jedlé kaštany nejen úžasně voní a chutnají, ale také chrání před nemocemi

Jedlé kaštany jsou plody stromu s názvem kaštanovník jedlý, který roste i v České republice. Je to obrovský strom, který může dosahovat až výšky přes dvacet metrů a průměru kmenu kolem dvou metrů. Ale koupit si můžete i menší odrůdy, které se hodí i do malých zahrad. A pokud zahradu nemáte, jedlé kaštany lze běžně koupit v každé prodejně s ovocem a zeleninou.

Jedlé kaštany nejen úžasně voní a chutnají, ale také chrání před nemocemi

Zdravotní účinky jedlých kaštanů
Nenechte si ujít sezónu kaštanů a dopřejte si pořádnou porci. Jejich účinky ocení těhotné ženy, diabetici, revmatici, ale i ti, co bojují s migrénami či vysokým cholesterolem. Pokud nevíte, co dělat o víkendu, tak jděte sbírat kaštany. Ne všechny jsou jedlé, ale i ty nejedlé pomáhají. Plody kaštanu koňského stačí nasbírat, dát do plátěného sáčku a nahřát. Sáček ocení zejména revmatici, když si teplé kaštany přiloží na bolavé klouby.

Mast na bolavé klouby
Oblíbenou mast z kaštanu koňského (jírovec maďal) si můžete připravit i sami. Čerstvé plody nastrouhejte, nebo je nechte vysušit a rozdrcené je promíchejte s rozpuštěným vepřovým sádlem. Použijte tolik sádla, aby všechny drcené kaštany byly zalité. Pět minut povařte na mírném plameni, po vychladnutí, přikryjte a odložte. Za pět dní mast opět povařte a odložte. To musíte zopakovat ještě 2x, vždy po pěti dnech, vařte pět minut. Pokud chcete, aby měla mast i hřejivý efekt, přidejte do ní sušené mleté ​​chilli hned při prvním vaření. Po posledním převaření, sádlo sceďte a naplňte mastí skleněné, uzavíratelné dózičky.

Domácí zábal a lázeň
Bolí vás paty, chodidla či prsty na nohou? Ulevte jim koupelí. Směs z nasušených drcených kaštanů povařte deset minut ve vodě. Na 5 litrů vody budete potřebovat 20 lžic kaštanové směsi. Pokud se vám podaří kaštany rozdrtit na prach, smíchejte ho s vroucí vodou. Té použijte jen tolik, aby vznikla hustá pasta. Tou si natřete bolavá chodidla nebo klouby, dokud je ještě teplá. Omotejte mikrotenovou fólií a zabalte se do deky, abyste byli v teple.

Perfektní zdroj vitamínů
Kaštan jedlý je výborná pochoutka, která zahřeje během chladných večerů. Navíc obsahuje i mnoho minerálů a vitamínů. Je výborným zdrojem vitamínu C, ale obsahuje také vitamíny B, E a K. Těhotné ženy ho ocení kvůli kyselině listové a lidé se sklonem k depresi by měli jíst kaštany kvůli obsahu kyseliny pantothenové. Kaštany dodají organizmu i železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Díky zinku v kaštanech budete mít krásnou pleť a pevné lesklé vlasy. Selen vám povzbudí obranyschopnost, mangan ochraňuje před cukrovkou a měď před histaminovou intolerancí.

Proč byste měli jíst kaštany? Protože ochraňují:
• před osteoporózou a artrózou 
• před kazivostí zubů
• před vysokým krevním tlakem
• před chudokrevností z nedostatku železa
• před vysokou hladinou cholesterolu
• před cukrovkou a artritidou
• před ateriosklerózou, srdečními chorobami
• před svalovými křečemi 
• před zrychleným tepem
• před duševními chorobami 
• Parkinsonovou chorobou
• Alzheimerovou chorobou

Co ještě dokážou jedlé kaštany?
• podporují imunitní systém a tvorbu mateřského mléka
• obnovují střevní mikroflóru po užívání antibiotik a silných průjmech
• zlepšují kvalitu vlasů, pokožky a nehtů
• upravují hladinu cukru v krvi
• mají antiseptické účinky
• pomáhají při dietě, urychlují metabolismus, detoxikují
• zmírňují migrény a předcházejí jim
• snižují cholesterol
• snižují vysoký krevní tlak
• pomáhají myslet a pomáhají správné funkci mozku

Jak upéct kaštany?
Nejlépe se jedí kaštany pečené. Můžete si je koupit na nejrůznějších trzích, ale pokud se do pečení pustíte sami, provoní vám celý dům.

1. Jedlé kaštany opláchněte v teplé vodě a nařízněte na oblou část křížek.
2. Vyložte plech pečícím papírem.
3. Poklaďte kaštany na plech křížkem nahoru.
4. Kaštany pokropte trochou vodou, aby se velmi nevysušily.
5. Pečte je v troubě při teplotě 220 ° Celsia.
6. Doba pečení závisí na velikosti kaštanů, u větších to může trvat i 30 minut, malé pečeme kolem 15minut.
7. Nařízlá slupka se otevře a vnitřek kaštanu se zbarví hnědě.
8. Ještě když jsou teplé, trošku je můžete podle chuti osolit.
9. Snězte je teplé. do pečení pustíte sami, provoní vám celý dům.

 

Autor: Lenka Kostková