Kašel a léčba bylinkami

Období podzimu přináší s sebou barevnost padajícího listí, ale i změny počasí, které se odrážejí na našem zdravotním stavu. Než navštívíte lékárnu, zkuste pár bylinkových receptů. Třeba vám pomohou a ušetří nejen vaši peněženku, ale i tělo, které se nebude muset poprat s dávkou chemie.

Kašel a léčba bylinkami

Jak léčit kašel a nachlazení bylinkami?
Většina lidí do sebe při jakémkoliv nachlazení ihned "hází" antibiotika, které později, při vážnějších problémech, neúčinkují. Přitom by svůj problém odstranili důsledným vyležením v posteli a popíjením bylinkových čajíků stimulujících bojující organismus. Pokud byste chtěli příště nejdříve vyzkoušet několik zajímavých a zdraví prospěšných bylinkových alternativ, mám pro vás několik receptů.

Cibulová šťáva na dusivý kašel
Vezměte 5 hlaviček cibule, nejlépe červené (je jemnější než bílá), nadrobno ji nakrájejte nebo rozemele, přidejte k ní 8 polévkových lžic tekutého medu a dobře promíchejte. Směs nechte odstát celou noc, aby masa zvláčněla. Šťávu užívejte po lžičkách každou hodinu.

Čaj při nachlazení
Z podbělového květu, prvosenky, květu bezu, lípy, mateřídoušky, jitrocele, šalvěje a divizny vezměte polévkovou lžíci a směs zalijte následovně: Do vroucí vody vsypte lípu, povařte 10 min. do zčervenání. Odstavte na 15 min. a znovu přiveďte do varu na 5 min. Při nalévání lipového čaje do čajníku přidejte do sítka ostatní bylinky a louhujte asi 3 min. Na 1-2 minutky ke směsi přidejte i šalvěj (je totiž velmi aromatická a výrazná).

Šalvějové kloktadlo
Samotnou šalvěj můžete použít i na přípravu kloktadla. Dejte svařit do vody (3 polévkové lžíce na 1/4 litru vody) a odstavte, jakmile se směs začne vařit. Přeceďte a kloktejte po celou dobu, dokud vás bolí hrdlo.

Zimní čaj
V zimě nás ani nic nemusí bolet, a mnohdy máme pocit, že na nás svět padá, že nám je zima nejen na těle, ale i na duši. Zkuste recept na zimní čaj. Potřebujete něj hřebíček, špetku skořice, hrst šípek (sušených či kompotovaných), maliny nebo malinový list, mohou být i ostružiny či ostružinové listy, jahodové listy a sušený rybíz (postačí i sušená drť, kterou jste si odložili při ždímání rybízu na džem) a případně špetku zázvoru (tak na špičku nože). Do vody vsypte hřebíček, skořici a zázvor, když voda začne vřít, přisypte do ní směs zbývajících bylin (po 2 polévkové lžíce na 1/2 litru vody) a hned odstavte (šipky ani rybíz by neměly vřít, aby nedošlo ke zničení vitamínu C) . Nechte louhovat 15 min. Sceďte a můžete osladit medem podle chuti.

Bramborové obklady
Pokud kašel ani za ten svět nechce povolit a vy máte pocit, že se zadusíte, zkuste si současně přikládat i obklady z brambor. Uvařte 2-3 větší brambory ve slupce do měkka. Rozmačkejte je na staré plence a přiložte ještě teplé na záda a hruď. Svrchu můžete polít 1-2 polévkovými lžícemi Alpy.Udržujte teplé. Obklady jsou nejúčinnější večer po teplé uvolňující koupeli, do které přidáte 1 litr odvaru ze šalvěje, tymiánu a levandule (do vařící vody přidáme 2 polévkové lžíce, vaříme na mírném plameni 15 min. A hned po odstavení vlijeme do vany). Přidejte i 1/2 kg obyčejné kuchyňské soli a poležte si v lázni 15, max. 30 min. Koupel by neměla příliš vychladnout. Hned po ní si naneste bramborový obklad.

Smrkový sirup
Pokud máte dýchací problémy, můžete zkusit náš recept na smrkový sirup. Nejlepší je sice sbírat konce (světlezelené výhonky) hned zjara, ale dá se to i nyní, pokud potřebujete rychlou pomoc. Konce smrkového jehličí dobře umyjte kartáčkem pod tekoucí vodou od případných nánosů. Omyté vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby konce netrčely ven. Nechte odstát přes noc, následující den vařte 1 hodinu a odstavte. Další den masu prolisujeme přes jemnou látku. Na litr vytlačené tekutiny přidejte 400 g cukru (medu). Vše zlehka rozpusťte 5 - 6-ti minutovým vařením na mírném ohni bez pokličky. Horký sirup mírně zhoustne, přidejte do něj alkohol v poměru 2 díly sirupu a 1 díl alkoholu, dobře promíchejte, ihned odstavte a naplňte do lahví jako zavařeninu. Dobře uzavřené láhve dejte asi na 5 minut přesterilizovat. Uchovávejte v chladu a temnu. Podle možnosti dávkujte do menších lahviček, abyste je dokázali spotřebovat při jednom onemocnění. Uzavřené a uchované v chladničce déle vydrží, než když velkou lahev budete neustále otvírat.

Autor: Martina Dvořáková