Klíčky - nejlevnější domácí lékárna

Neustále si stěžujete, že necháváte v lékárně spoustu peněz za výživové doplňky a přitom si je můžete doma lehce “vyrobit”. Stačí nechat tři dny klíčit semínka, luštěniny, ale také většinu obilovin. Klíčky je třeba pouze pravidelně promývat a následně bez jakékoliv úpravy zkonzumovat. Přidat je můžete na chléb s máslem, ale také do různých salátů, pomazánek a dalších produktů studené, ale i teplé kuchyně. Výborně chutnají také v polévce.

Klíčky - nejlevnější domácí lékárna

Nejlevnější lékárnička
Podíváme-li se na klíčky blíže, v tom malém, bílém kousku rostlinky se skrývají nesmírné poklady. Aktivní enzymy, nukleové kyseliny, vysoký obsah vitaminů B. Nabito antioxidanty. V klíčcích je obsah vitaminů oproti plodu vyšší o 500%. Riboflavinu a kyseliny listové několikanásobně. Pravidelnou konzumací zlepšíte trávení, zvýšíte imunitu, detoxikuje tělo, podpoříte boj těla proti rakovinným buňkám a chřipka i nachlazení bude pro vás něco, co začnete znát jen z vyprávění.

Pozor na to, co klíčí
Klíčky jsou nesmírně zdravé a výživné, ale ne všechny. Některé se nedají jíst, jiné mohou být jedovaté. Mezi nejchutnější i nejzdravější patří klíčky fazolky mungo. Jediné fazolky, jejíž klíčky lze konzumovat. Naklíčit můžete i čočku, semínka ředkvičky, cizrnu, hrách, oves, ječmen, len, sezamová i slunečnicová semínka. Delikatesní jsou dýňová semínka. Vždy dbejte, aby byla semínka chemicky neošetřená, pokud možno z bio produkce. Tehdy si dopřejete jen to nejlepší z nejlepšího.

Klíčky nepřekoná žádná zelenina
Důvod je jednoduchý. Pěstujete je přímo doma. Žádné pesticidy, žádné hnojiva, žádné látky, které by mohly škodit organismu. Jde přitom o živou potravinu plnou energie. Když ji jíte, klíček je prakticky stále v růstu. Máte na talíři ty nejčerstvější potraviny a vitaminy jaké můžete mít. Energie živé rostliny se nedá srovnat s žádnou vařenou, mraženou, či sušenou. Máte k dispozici zdarma ty nejlepší multivitaminy. Nesmíme zapomenout, že právě klíček má v sobě energii a potenciál celé rostliny. Už to samo o sobě prezentuje sílu klíčků. Proto je nikdy tepelně neupravujte! Jíst se dají samostatně, v salátu i jako zdravá ozdobajiž hotových  polévek.

Jak na pěstování klíčků?
Základem je plodinu nechat nabobtnat ve vodě. Následně stačí vodu slít a nechat klíčky ve skleněné nádobě přikryté utěrkou. Každé čtyři hodiny je třeba klíčky promýt. To je nejdůležitější procedura. Jinak se mohou při pěstování rozmnožit plísně, či hnilobné bakterie. Nepotřebujete žádnou vatu ani substráty. Krásné klíčky budete mít do dvou až tří dnů, a pokud nezapomenete na pravidelné promývání, dostáváte čistě zdravý produkt.

Autor: Lenka Kostková