Kopřiva - zdroj cenných vitaminů A, B, C, K a minerálů

Kopřiva, tato rostlina má mnoho využití, ať už v lidovém léčitelství, kde má mezi bylinkami přední místo se svými léčivými účinky, ale stejně tak se dá velmi dobře využít i v kuchyni. Pokrmy připravované, nebo kořeněné touto bylinou jsou obohacené o vitaminy A, C a K, minerální látky jako je železo, fosfor, magnesium, vápník a křemík. Dále obsahuje chlorofyl, který má velký význam při udržení zdravého chodu organismu.

Kopřiva - zdroj cenných vitaminů A, B, C, K a minerálů


Velká léčivá síla a její nepostradatelný účinek při látkové výměně,
dělá z kopřiv ideální rostlinu při čistících kúrách, kdy se z ní připravuje výborný čaj. A nesmíme ani zapomínat na její zastoupení při udržování štíhlé linie, pro tože má nízký obsah kalorií.

Kopřivu můžeme použít jako zeleninu
Chudé rodiny v dávných dobách kopřivu používaly jako potravinu. Byla všude dostupná a lidé se naučili poznat její dobrou chuť. Připravit se z ní dá špenát, nádivka, polévka, ale i výborný salát. Pro přípravu se používají pouze mladé lístky nebo výhonky. Kopřiva je léčivá bylina, ověřená časem.

Autor: Martina Dvořáková