Kysané zelí, to není jen cenný zdroj vitaminu C. Kyselé zelí zahrnuje i mnoho dalších benefitů pro zdraví člověka, které byste neměli přehlížet. Víte, co všechno může ovlivnit jeho konzumace?
Kyselé zelí jako probiotické jídlo
Jednou ze základních složek kysaného zelí je i kyselina mléčná, díky které se v zelí produkují probiotické bakterie mléčného kvašení. Tyto bakterie zabraňují množení škodlivých mikroorganismů v těle, zvyšují imunitní systém, zabraňují průjmu a spolu se skupinou vitaminů B obnovují poškozenou střevní sliznici. Obecně lze říci, že konzumace kysaného zelí představuje vynikající způsob, jak zajistit obnovu střevních bakterií. Ale pozor! Teplo zabíjí živé bakterie! Pokud zelí uvaříte nebo ji koupíte v pasterizované formě, ztratíte mnoho benefitů.
Obsahuje kombinaci dvou základních vitamínů
Vitamin C je významný pro své antoxidační vlastnosti a pro svou schopnost podporovat imunitní systém. Vitamin K je zase známý pro svou důležitou roli při srážení krve, ale oba vitamíny jsou nezbytné pro silné kosti. Vitamín K produkuje proteiny, které usnadňují a regulují mineralizaci kostí. Jeden šálek kysaného zelí obsahuje 35% doporučené denní dávky vitamínu C a 23% denní dávky vitamínu K.
Podporuje vaše srdce
Rozpustná vláknina v zelí se váže na tuky a cholesterol, které odvádí z těla ven. To znamená, že méně cholesterolu se vstřebává do krevního oběhu a tím se ochraňuje tělo před kardiovaskulárními chorobami. Zelí i cenným zdrojem vlákniny. Ženy by měly konzumovat přibližně 25 gramů denně a muži asi 38 gramů vlákniny denně. Jeden šálek kysaného zelí obsahuje asi 4 gramy vlákniny, což představuje 16% doporučeného denního příjmu pro ženy a 11% pro muže.
Jako zdroj železa pro energii
Bez dostatečného množství železa nedokáží vaše červené krvinky přenášet kyslík po celém těle. Výsledkem je, že úroveň energie klesne a může se u vás vyvinout anémie (chudokrevnost). Konzumace kysaného zelí vám dodá asi 12% doporučené denní dávky a díky obsahu kyseliny mléčné zajistí i lepší vstřebávání této látky.
Peptický vřed
V některých evropských zemích jsou peptické vředy (vřed v některé části trávicí trubice, kde je obvykle kyselé prostředí) tradičně ošetřované kyselým zelím. Šťáva ze zelí byla prokázána jako účinná léčba při vředové chorobě. Zelí je považováno za další domácí lék na peptické vředy. 250 g zelí se vaří v 500 ml vody, dokud se polovina vody nevyvaří. Tato tekutina se slije a vychladí. Užívá se dvakrát denně. Šťáva získaná ze syrového zelí je též velmi účinná. Jelikož je však velmi silná, měla by být užívana s karotkovou šťávou. Poměr šťáv je 1:1. Tedy na 250 ml nápoje budeme potřebovat 125 ml karotkové a 125 ml šťávy z kysaného zelí.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.