Léčebné účinky zeleného čaje

 

Léčebné účinky zeleného čaje

  • katechiny -prevence proti rakovině, zlepšení stavu při kardiovaskulárních onemocněních, protivirové, protibakteriální a antioxidační působení
  • alkaloidy - alkaloid kofein působí proti únavě, podporuje činnost srdce, odvodňuje, podporuje vylučování trávicích šťáv; alkaloid teofylin léčí astmatické problémy
  • flavonoidy - posilují cévní stěny, proti páchnutí dechu, antioxidační působení
  • vitamín C - prevence nachlazení, antioxidační působení, protistresové účinky, posiluje imunitu
  • vitamín E - antioxidační působení, proti stárnutí
  • vitamín P - prevence krvácení očního pozadí, kapilární toxikózy
  • fluor - proti kazivosti zubů

Obsah kofeinu v 1 šálku nápoje

  • káva espreso 60 - 90 mg
  • překapávaná káva 60 - 180 mg
  • černý čaj 25 - 110 mg
  • čaj oolong 12 - 55 mg
  • zelený čaj 6 - 16 mg

Ne vroucí vodu!
Velmi důležitá je však správná příprava zeleného čaje. Nezalévá se totiž vroucí vodou jako bylinný nálev! Vodu sice necháme převařit, ale následně je třeba přibližně 5 minut počkat. Za tento čas se obvykle zchladí na potřebnou 80 stupňovou teplotu.
Pokud by se zalil příliš horkou vodou, byl by první nálev velmi silný a další pak již bez chuti. Z jedné porce lístků zeleného čaje se totiž dají připravit i čtyři nálevy! To se obvykle v návodech pro přípravu čaje nepíše, protože cílem každého byznysu je co nejvyšší prodej. V asijských zemích si však lidé celé dopoledne zalévají tytéž čajové lístky. A není to o šetrnosti, ale o poznání a naučených tradicích.
Zelený čaj luhujte jednu až dvě minuty, jinak bude hořký. Zapomeňte na pověstnou čtvrthodinku, během níž se louhují klasické bylinky! Čím menší jsou lístky, tím kratší čas se čaj louhuje. Nejkvalitnější čaje pocházejí z celých lístků, drcené čaje obsahují rozdrcené listy, oba typy se používají na výrobu sypaných čajů. V sáčkových čajích je obvykle čajový výsevek, malé částečky lístků, které velmi rychle uvolňují svou chuť i barvu.
Není nejvhodnější používat kovový čajník, nejlepší je skleněný nebo keramický. Když se chceme zbavit kofeinu v čaji, můžeme udělat to, že uvolňovanou tekutinu po 30 sekundách slijeme a vzápětí opět zalijeme čajové lístky vodou. Ve třech - čtyřech šálcích zeleného čaje je však tolik kofeinu jako v jednom espresu, takže v tomto případě se předávkování touto povzbuzující látkou netřeba bát.
Zelený čaj můžeme nabídnout i starším dětem, dochutit ho lžičkou medu nebo rozmíchat s trochou pomerančového nebo broskvového džusu. Podle skutečných čajových labužníků mléko pravou chuť čaje pokazí. Podle německých vědců mléko navíc snižuje pozitivní účinky čaje na srdečně - cévní systém a pravděpodobně i jeho protirakovinový vliv. Kdosi řekl: Na pití čaje je vždy vhodná doba. Dělejte  si ho proto kdekoliv a kdykoliv - pro zdraví i pohodu. ČAJUJTE! 

Autor: Martina Dvořáková