Léčivé účinky tamarindu, ale i jeho využití v kuchyni

Plody tamarindu jsou nejpodobnější indickým datlím. Tamarind ( Tamarindus indica ) však nepochází z Indie, ale z Afriky. Velké listnaté stromy rostou v tropických pásmech po celém světě. Tamarind má širokou škálu využití od farmaceutického průmyslu přes textilní a je součástí i některých oblíbených jídel. Dokonce některé africké kmeny považují tamarindový strom za posvátný, neboť v něm prý sídlí bůh deště.

Léčivé účinky tamarindu, ale i jeho využití v kuchyni

Složení plodů
Dospělý strom tamarindu dá ročně až 200 kg plodů, které připomínají tmavohnědé fazolové lusky. Uvnitř lusků je žluto - červená dužina, která obaluje jedno až deset lesklých černých semen. Právě dužina se používá pro svou kyselou, trpkou a ovocnou chuť. Obsahuje ovocné kyseliny, cukr, pektin, malé množství terpenů, a fenylpropanoidů. Listy a kořeny obsahují glykosidy a v jeho kůře se nachází alkaloid hordenin

Léčivé účinky
Tamarindy našly široké uplatnění v léčitelství a kulinářství. Dužnina pomáhá při snižování horečky, povzbuzuje trávení (v Africe se dává slonům, když nechtějí žrát) a podporuje vylučování žluče. Má mírně projímavé účinky. Antiseptické účinky se využívají při zánětech krku, zánětu očních spojivek a při hemoroidech. Zajímavostí je použití při úžehu, otravě jídlem a po nadměrné konzumaci alkoholu. Listy a květy tamarindu se přikládají na naražené, vymknuté nebo oteklé klouby.

Využití v průmyslu
V kuchyňských receptech se u tamarindu nejčastěji setkáme se sušenou dužinou, dává totiž masu a rýži nakyslou exotickou příchuť. Díky vysokému obsahu pektinu se tamarindové plody používají k zahušťování džemů, želé a ovocných šťáv. Ztvrdlá dužina patří mezi tradiční pochoutky na Kubě a v Dominikánské republice.

Tamarind je součástí grilovacích omáček a marinád běžně dostupných i v Čechách
Nejznámějším a u nás nejrozšířenější látkou určenou k aromatizaci s obsahem tamarindu je worcesterová omáčka. Tamarind má své nezastupitelné místo v textilním průmyslu. Prášek z rozemletých semen je při zpracování bavlny a juty až 300 - krát účinnější a výrazně levnější než kukuřičný škrob. Z listů tamarindu se extrahuje žluté barvivo.

Historie
Tamarindový strom je opředen množstvím pověr. V 18. století nosili Britové v indické oblasti Goa čerstvý tamarindový lusk v uchu jako ochranu před zlými duchy. Domorodí obyvatelé je proto nazývali tamarindové hlavy, což přetrvalo až dodnes. Tvrzení, že pod tamarindem se nemá spát ani koně přivázat, dodržují obyvatelé tropických zemí téměř po celém světě. Příčinou mohou být kyselé výpady z opadaných listů, které dráždí dýchací cesty a korodují kovové výrobky. S tím souvisí i skutečnost, že tamarind je skvělý čistič bronzu, mědi a stříbra. Používá se i jeho dužina smíchaná s mořskou vodou.

Autor: Martina Dvořáková