Máte vysoký LDL cholesterol? Hýbejte se, omezte stres a změňte jídelníček!

Zvýšený cholesterol trápí mnoho lidí a vůbec nemusí být jeho příčinou vyšší věk, či obezita. Špatné hodnoty cholesterolu mají i štíhlí a mladí lidé, dokonce i děti. Na vině je častokrát stres, ale zejména špatná životospráva. Pokud vám lékař zjistil z krve zvýšený cholesterol, nezoufejte a pusťe se s ním do boje!

Rozpoznejme dobrý a špatný cholesterol
Přestože slovo cholesterol připomíná diagnózu, není tomu zcela tak. Cholesterol je totiž pro fungování organismu nutný. V lidském těle nacházíme tzv. dobrý a špatný cholesterol. Ten špatný se označuje jako LDL, čili lipoprotein s nízkou hustotou. Právě ten zapříčiňuje ucpávání cév. Naopak, dobrý cholesterol (HDL) je pro naše zdraví velmi důležitý. Ideální tedy je, když jsou hladiny LDL cholesterolu co nejníže a HDL cholesterolu co nejvyšší. Jak ale dosáhneme toto optimum?

Snížit špatný cholesterol
Pro snížení LDL cholesterolu je nejideálnější správná životospráva, to znamená hlavně každodenní minimálně 30 minutový pohyb, jako například běh, kardiocvičení, ve vyšším věku například i chůze, pokud se dá, svižnější, ale i plavání. V každém případě je třeba zcela omezit kouření, nadměrné pití alkoholu a příjem cukrů.

Jaký by měl být jídelníček?
Velkou část našeho jídelníčku by mělo tvořit ovoce a zelenina v syrovém stavu, protože obsahují nejen vlákninu, ale i vitamin C, který je potřebný pro tvorbu kolagenu chránícího naše cévy. Do svého jídelníčku zařaďte rozhodně kvalitní živočišné tuky, především omega-3 (rybí tuk, rybí maso ideálně ze severských ryb jako je losos či treska), ale také ořechy, semínka, ale i kvalitní libové maso, nejlépe z ověřeného chovu. Velmi totiž záleží na tom, čím jsou zvířata určená na maso krmena. V kuchyni byste při přípravě salátů a jiných pokrmů neměli zapomínat zejména na olivový a kokosový olej. Můžete si také pochutnat i na sýrech a mléčných výrobcích. Výživové doplňky hrají i při snižování cholesterolu důležitou roli. Doporučujeme na denní bázi užívat lecitin, omega-3-6-9, ale i zmíněný vitamin C.

Vejce a máslo? Ano!
Ještě před nedávnem se při zvýšených hladinách cholesterolu striktně zakazovalo jíst máslo z kravského mléka či vajíčka. Dnes je tomu jinak. Rostlinné margaríny spíše škodí, než pomáhají a vajíčko je dokonce velmi prospěšné v boji proti špatnému cholesterolu. Bílek totiž obsahuje velké množství lecitinu, který škodlivý cholesterol snižuje. Žloutek zase obsahuje větší množství prospěšných nenasycených mastných kyselin oproti škodlivým nasyceným.

I při cholesterolové dietě je vždy velmi potřebná vyváženost stravy
Úplné vzdání se příjmu cholesterolu z potravy by bylo zbytečné a vlastní tvorbu a odbourávání cholesterolu bychom tím vůbec neovlivnili. Některá vajíčka mohou být dokonce mimořádně bohatá na omega-3, podle toho, jak jsou krmeny nosnice. U vajíček tedy také doporučujeme, abychom kupovali pouzeta  kvalitní, z ověřeného chovu. Dvě až čtyři vajíčka týdně jsou rozumným množstvím i při snižování cholesterolu.


Mohlo by vás také zajímat