Medovina je lék

Medovina je oblíbená hlavně v zimních měsících. Svou úctu si získala už na královských dvorech. Zprávy o ní pocházejí již od starých Řeků, Egypťanů až z dob říše Římské. Znali ji i keltské , germánské a vikingské kmeny, které hojně využívaly vlastnosti cukru obsaženého v medu na výrobu alkoholického nápoje. Dodávala se do sklepů panství, na hrady, do klášterů, a duchovenstvu až do doby vlády Karla IV., který medovinu v oblasti Českých zemí pomalu nahradil vínem. Postupně byla medovina vytlačena pivem a jinými pálenkami.

Medovina je lék

Medovina je symbolem soudržnosti s přírodou
A měla by nás provázet při vzácnými životními okamžiky. Obsahuje maximálně 15 % alkoholu a degustuje se při speciálních příležitostech, podává se chlazená i horká. Medovina obsahuje biologicky cenné látky, které mohou mít zdraví prospěšné účinky. Má antioxidační účinky, antimikrobiální, protizánětlivé, kardioprotektivní či protirakovinné.

Na výrobu domácí medoviny potřebujeme
2 litru vody , 1 1 / 2 kg medu , 20 g droždí ( kvasnic ), kousek celé skořice a kůru z 1 / 4 citrónu. Vodu s medem přivedeme do varu a vaříme celou hodinu, při čemž se sbírá pěna dokud není voda úplně čistá ( nádobu v níž medovinu vaříme, nesmíme nechat znečistit pěnou. ) Po převaření nádobu postavíme do teplé místnosti, aby se pomalu ochladila. Do vychlazené medoviny přidáme droždí, skořici, citronovou kůru a necháme 8 dní kvasit. Po 8 dnech ji přecedíme přes plátno a nalijeme do litrových lahví a dobře uzavřeme korkovými zátkami. Láhve uložíme do studené místnosti. Za měsíc nám vznikne chutný nápoj.

Tradiční medovina je vyrobena pouze z medu, vody a kvasinek
Chutná a voní medově. V Čechách je hlavně předvánoční období časem medoviny . Nejčastěji se setkáme s tradiční medovinou, nebo s příchutí ovoce.

Autor: Martina Dvořáková