Mrkev, chřest, salát a ředkvička - kvarteto pro zdraví

Zelenina má pozitivní vliv na chod našeho organismu. Dodává sílu a regeneraci. V našich obchodech nebo na zahrádkách najdeme nepřeberné množství druhů. Popíšeme si blahodárné účinky alespoň některých.

Mrkev, chřest, salát a ředkvička - kvarteto pro zdraví

Mrkev
Je doslovně zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří beta - karoten "předstupeň" vitamínu A. Dále obsahuje vitamíny E, D, K, vlákninu, cukr, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semínkách se nachází především silice - éterický olej, který se používá jako luxusní kosmetický preparát. Všechny tyto látky jsou schopny zvyšovat odolnost našeho organizmu především proti infekcím. Mrkvová šťáva posiluje celý náš organismus. Je základem léčebných postupů se zeleninovými i ovocnými šťávami. Neměla by chybět při léčbě ischemické choroby srdeční, včetně doléčování následků po překonání infarktu myokardu. Mrkev působí velmi močopudně a je také výborným prostředkem pro harmonizaci střevní mikroflóry, zvláště po léčbě ATB. Šťáva také obsahuje velké množství vápníku, který je užitečný pro naše kosti a zuby. Vcelku neznámou zůstává skutečnost, že v mnoha případech napomáhá její dlouhodobé pití úspěšně proti neplodnosti. Tato zelenina také zlepšuje zrak, je velmi účinná při šerosleposti, která je charakteristická právě při nedostatku vitaminu A. Mrkev je také vhodnou potravinou při dietě.

Chřest
Tato zelenina je bohatá na bílkoviny, tuky, polysacharidy, vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru, fosfor, vitamin A, C, E a vitaminy skupiny B, alkaloid (látka v živých rostlinách, obsahuje aktivní sílu života rostliny, bez jejíž nemůže růst ani zůstat naživu), glykosid coniferin a vanilin. Vyniká svými močopudnými účinky, pomáhá vylučovat vodu a harmonizovat ledviny. Dále detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, celkově posiluje imunitu, má i protinádorové účinky. Šťávu z chřestu je vhodné kombinovat se šťávou z mrkve, protože samostatně je pro ledviny velmi silná. Jelikož detoxikuje organismus, velmi příznivě působí na kožní problémy. Při ekzémech, alergiích, lupénce a či dalších chronických neduzích si můžeme pomoci popíjením tohoto nápoje. Vědecké výzkumy potvrdily, že tato zelenina má široké protirakovinné působení. S úspěchem ji tedy můžeme používat jako prevenci, či doplňkovou léčbu tohoto závažného onemocnění. Také díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat bychom si ho měli po celou dobu jeho sezóny.

Salát
Zelený hlávkový salát je zásobárnou hořčíku, draslíku, fosforu, sodíku, železa, vápníku, zinku, jódu, kobaltu a mědi, vitaminu A, C, E a skupiny B. Hlávkový salát posiluje imunitní systém, srdce a svaly a nervový systém. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je vhodný pro redukční diety. Poskytuje větší množství vlákniny, která podporuje pohyb střev a odvádí z těla toxiny. Hlávkový salát patří k velmi cenným zeleninám. Každý člověk by ho měl ročně zkonzumovat kolem 2,5 kilogramu

Ředkvička
Ředkvičky obsahují hořčičné oleje, které velmi dobře likvidují bakterie a plísně. Už 6 ředkviček denně nám pomůže vyčistit organismus od choroboplodných zárodků. Při chroupání ředkviček se uvolňují léčivé oleje, které dezinfikují sliznice úst, nosu a vedlejších dutin a také pomáhá rozpouštět hleny. Tato zelenina je bohatá na vlákninu, která podporuje střevní peristaltiku (stahování), a tím se organismus zbavuje toxinů. Alternativní medicína ředkvičky odedávna používala jako prevenci tvorby ledvinových, močových a žlučníkových kamenů. Jsou nízkokalorickou zeleninou, tedy je můžeme doporučit při redukci váhy.

Autor: Martina Dvořáková