Nejlepší snídaně, která zlepší trávení a zasytí - teplá kaše z obilovin

Snídaně je základ. A to ne ledajaký. Podle čínské medicíny je třeba ráno dodat tělu teplé jídlo. A to už je pro některé zaměstnané lidi úplné sci - fi. Ještě tak káva a nějaký rohlík, ale to není pro nejdůležitější pokrm dne to pravé.

Nejlepší snídaně, která zlepší trávení a zasytí - teplá kaše z obilovin

Nejzdravější snídaně, které mnozí z nás podceňují: Zlepšují trávení a pomáhají tlumit další potíže.
Většina z nás snídá pečivo, vajíčka, sladké pečivo a v lepším případě cereálie, avšak s ovocem. Tyto snídaně však ochlazují náš orgaznizmus a proto nejsou podle čínských lidových léčitelů nejvhodnější pro náš organismus. Právě naopak, jedněmi z nejužitečnějších jsou teplé kaše.

Teplá kaše zlepšuje trávení a odstraní podráždění žaludku
Teplou kaši si můžete připravit z nasekaných obyčejných ovesných vloček bez chuti, žitných vloček, pšeničných či pohankových vloček, špaldové krupice nebo kukuřičné krupice. Díky vysokému obsahu vlákniny taková kaše zlepšuje z dlouhodobého hlediska trávení, pomáhá bojovat proti podráždění žaludku a zmírňuje také nervozitu. V neposlední řadě zabraňujete vzniku přebytečných kil v podobě tuku či vysokého cholesterolu. Vláknina je nesmírně důležitá pro tělo a má pozitivní účinky na problémy s kůží. Pravidelnou konzumací teplé kaše se zlepší nejen trávení, ale i vylučování. Tyto kaše mají kromě toho nízký glykemický index, s čímž souvisí i uvolňování živin a cukru z daného jídla. Potraviny, které obsahují bílé jedy, tedy rafinovaný cukr či mouku, mají vysoký glykemický index, což způsobuje sice rychlé nasycení, ale na druhé straně jen krátkodobé. Po pár minutách vyvolají tzv. vlčí hlad.

Teplá ovesná kaše s jablkem a skořicí
½ šálku neochucených ovesných vloček
1 šálek rýžového mléka
2 jablka
½ mleté ​​skořice
2 lžíce lněných semínek
150 ml bílého jogurtu
1PL medu nebo javorového sirupu

Ovesná kaše z vlašských ořechů as chia semínkem
½ šálku neochucených ovesných vloček
1 šálek mandlového nebo kokosového mléka
1PL másla z vlašských ořechů
1PL medu
1ČL chia semínek
1 středně velký banán

Maková ovesná kaše
2/3 šálku makového mléka nebo kokosového mléka
1 šálek ovesných vloček
3 PL čerstvě mletého máku
1 vaječný bílek
1PL medu nebo javorového sirupu
šťáva z citronu

Autor: Martina Dvořáková