Když onemocní "žlutá skvrna"

Degenerace makuly, žluté skvrny v oku jako centra nejostřejšího vidění, je oční onemocnění, které je v Evropě nejčastější příčinou nevratné ztráty zraku.

Když onemocní "žlutá skvrna"

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka, která zajišťuje ostré vidění detailů. Makulární degenerace, žluté skvrny v oku jako centra nejostřejšího vidění, je závažné oční onemocnění, o kterém se se zvyšováním průměrného věku mluví stále častěji. Jde o nejčastější příčinu nevratné ztráty zraku u lidí v Evropě.

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka
velikosti špendlíkové hlavičky s hustým výskytem fotoreceptorů, zrakových buněk, která zajišťuje jasné, ostré vidění detailů. Žluté zbarvení nazývané "pigment skvrny" je výsledkem nahromadění luteinu a zeaxanthinu, což jsou látky s antioxidačními účinky, velmi důležité pro výživu oka. Jejich koncentrace je v makule tisíckrát vyšší než v krvi. Patří do velké skupiny rostlinných pigmentů nazývaných karotenoidy, díky kterým se v ovoci a zelenině vyskytuje žluté, červené a oranžové barvivo.


V Evropě trpí různou formou věkem podmíněné makulární degenerace asi 12 miliónů lidí.

Přesná příčina onemocnění není přesně známa. Předpokládá se, že podíl na vývoji onemocnění má několik faktorů. Kromě věku, který je jakousi přirozenou příčinou, mohou vznik ovlivnit rizikové faktory jako kouření, nesprávná životospráva, oxidační stres, dědičnost, obezita, cukrovka, srdečně-cévní rizikové faktory. Lidé postižení tímto onemocněním ztrácejí schopnost číst, vidět detaily, neumí rozpoznávat obličeje, tvary předmětů vnímají pokřivené, v pokročilých stádiích se nedokáží samostatně pohybovat.


Hlavní roli v prevenci vzniku makulární degenerace hraje vyvážená strava, ochrana očí před intenzivním světlem a vyhýbání se již zmíněným rizikovým faktorům. Lidský organismus si nedokáže sám vyrobit pigmenty žluté skvrny, zejména lutein a zeaxantin, je odkázán na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidů má brokolice, kapusta, špenát, listový salát. Ochranu zajišťují i antioxidanty, a to vitamín C a E spolu se stopovými prvky (zinek a selen). Důležitý je i přísun omega-3a-6 nenasycených mastných kyselin z mořských ryb, vlašských ořechů a sóji. Přirozené obranné mechanismy lze posilovat i doplňkovou léčbou ve formě tabletek (doplňky výživy obsahující lutein, zeaxantin a některé obsahují i vitamíny C, E, zmíněný zinek, selen, extrakt z borůvek).


V současnosti probíhá velký výzkum zaměřený na odhalení příčin a možností léčby věkem podmíněné makulární degenerace.
Jednu formu představuje měření hustoty pigmentu makuly. Na specializovaných pracovištích je zařízení, které umožňuje stanovit hustotu pigmentu v makule a podle toho doporučit doplňkovou výživu.


Věkem podmíněná makulární degenerace se navíc vyskytuje ve dvou formách: suchá forma  a závažnější vlhká forma .
Vlhká forma makulární degenerace (prorůstání abnormálních krevních cév do makuly a přilehlé části sítnice) se léčí injekcemi účinných látek bránících novotvorbě cév-podávají se přímo do sklivcového prostoru oka. Tato léčba se se uskutečňuje ve specializovaných centrech.


Rizikové faktory makulární degenerace
Neovlivnitelné
- Věk vyšší než 50 roků
- Ženské pohlaví
- Bílá rasa
- Výskyt onemocnění v rodině
Ovlivnitelné
- Kouření
- Nezdravé stravovací návyky
- Nadměrné vystavování se silnému záření
- Civilizační choroby: vysoký krevní tlak, cukrovka, nadváha, vysoká hladina cholesterolu


Desatero pro zdravé oči
1. Zdravá výživa - dbejte na vyváženou stravu s dostatečným přísunem karotenoidů (červená, oranžová, žlutá barva ovoce a zeleniny) a omega-mastných kyselin (v rybách) - i ve formě doplňků výživy.
2. Nekouření  - kuřáci mají dvojnásobně vyšší riziko ztráty zraku, zakouřené prostředí oči unavuje a vysušuje.
3. Pravidelný pohyb  - aerobní cvičení zvyšují přísun kyslíku k očním nervům.
4. Ochrana očí při sportu -  roste počet úrazů zejména při squashi a golfu - pozor na úder do oka míčkem!
5. Dostatečná délka spánku - nedostatek spánku a únava mohou vést k podrážděným a opuchlým očím.
6. Pitný režim -  přijímání dostatku tekutin je jedním z preventivních prostředků syndromu suchého oka.
7. Ochrana očí při práci s počítačem - zamezte zrakové únavě správným nastavením obrazovky počítače, dělejte si přestávky, nezapomínejte mrkat, v případě pocitu suchosti očí používejte "umělé slzy" v kapkách.
8. Ochrana před UV zářením - povrch oka, zejména rohovka, je dokonce vnímavější na ultrafialové záření než kůže.
9. Udržování optimální hmotnosti - obezita vede k cukrovce a cukrovka je nejčastější příčinou zhoršeného vidění a slepoty. Nadváha zvyšuje riziko degenerace žluté skvrny v oku a spojuje se i s vysokým nitroočním tlakem (glaukom).
10. Prohlídky u očního lékaře -  pokud máte více než 40 let, pravidelně navštěvujte očního lékaře.

Autor: Lenka Kostková