Ořechy, hlavně vlašské a lískové obsahují velké výživných a zdraví prospěšných látek, které mohou být součástí prevence mnoha onemocnění.
Ořechy lze doporučit, protože
- mají pozitivní vliv na náš nervový systém - předcházejí pocitu únavy, uklidňují a zlepšují koncentraci, chrání před stresem a nemocemi srdce, vše díky magnéziu, selenu, mědi a značnému obsahu vitaminů skupiny B.
- snižují hladinu cholesterolu, takový účinek mají nenasycené mastné kyseliny, které se nacházejí v ořeších a kvůli kterým mají i vysoké kalorické hodnoty.
- zpomalují procesy stárnutí a s nimi spojené nemoci, ořechy jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E, který ničí volné radikály poškozující zdravé buňky a ovlivňuje i hladkost a zvlhčování pokožky.
- pomáhají rekonvalescentům při uzdravování, jsou totiž koncentrovaným zdrojem mnoha vitamínů a stopových prvků.
- ořechy mohou bez obav jíst i diabetici - pouze mírně zvedají hladinu cukru v krvi, pro vegetariány představují zdroj hodnotné bílkoviny a ze stejného důvodu se doporučují i sportovcům.
Kdy se ořechy nedoporučují
Lidé s nadváhou a všichni, kteří drží redukční dietu, mohou týdně sníst hrst ořechů. Pozor by si měli dávat alergici, protože ořechy někdy vyvolávají prudké alergické reakce. Nepříliš zdravé jsou solené oříšky - zvedají tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Ořechy s cukrem nebo v čokoládě jsou velmi kalorické, kromě toho cukr může stěžovat vstřebávání některých minerálních látek.
Jak je skladovat a kupovat ořechy
Ořechy kupujte ve skořápce - takto je lze skladovat nejdéle.
Skladujte je na suchém místě.
Mleté ořechy je vhodné co nejrychleji spotřebovat, jinak se zkazí.
Plesnivé ořechy mohou být jedovaté.
Ořechy snadněji oloupete, pokud je předtím zmrazíte.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.