Ovoce a zelenina bez pesticidů - zdraví z vaší zahrádky

Pesticidy “prospívají” úrodě, ale škodí lidskému zdraví. I tak lze výstižně popsat funkci chemických přípravků, se kterými zemědělci nešetří, ve snaze ochránit úrodu před plevelem, plísněmi, ale i hlodavci a škodlivým hmyzem. Výsledkem používání je větší úroda a spotřebitelé údajně po pár kouscích žádnou škodu na zdraví neutrpí. Ale ...

zdraví, ovoce, zelenina, pesticidy, hnojiva, škůdci, zemědělství

Mezi prvních lidí, kteří upozorňovali na nebezpečí pesticidů,
patřila Rachel Carson. Rachel Carson tvrdila, že přirozená rovnováha v přírodě je základním prvkem našeho přežití. Zaměřovala se například na nebezpečný vliv karcinogenního pesticidu DDT. Kvůli širokému využívání zemědělských chemikálií v potravinářské výrobě jsou lidé vystaveni nízké hladině reziduí pesticidů v jejich stravě. Pro vědce je ještě mnoho účinků pesticidů na zdraví člověka neznámých. Stále probíhající Zemědělská zdravotní studia (Agricultural Health Study) se zaměřuje na pesticidy a jejich vliv na zemědělce. Jiné důkazy naznačují, že děti jsou obzvláště citlivé na různé účinky z vystavení pesticidům včetně neurovývojových účinků. Lidé mohou být vystaveni pesticidům používaným v různých prostředích včetně domácností, škol, nemocnic a pracovišť.

Zemědělci přicházejí do kontaktu s pesticidy nejčastěji
a vystavení se vysoké úrovni pesticidů jim může způsobit problémy. Většina studií o pesticidech se zaměřuje právě na kontakt zemědělců s nimi. Mezi nejčastější problémy, se kterými se setkávají při vystavení se vyššímu množství pesticidů během jejich aplikace patří například podráždění pokožky, podráždění očí, bolesti hlavy nebo závratě, nevolnost, slzení nebo slintání a nepříjemný pocit na hrudi. Studie na lidech, kteří pracují s pesticidy, i když u nich nedošlo k žádné otravě, objevili i dýchací problémy, problémy s pamětí, kožní problémy, deprese, potraty, vrozené vady, rakovinu a neurologické poruchy jako např. Parkinsonova choroba. Je zde i vyšší pravděpodobnost poruchy pozornosti ADD / ADHD u dětí ve věku 8 - 15 let. Mezi populaci nejvíce ohroženou pesticidy patří plody, kojenci, děti, těhotné a kojící ženy a ženy v plodném věku. Děti podléhají většímu riziku než dospělí. Lidé žijící v blízkosti zemědělských polí mohou být vystaveni proudu leteckého postřikování.

Jaké ovoce a zelenina obsahují nejvíce pesticidů?
Pracovní skupina pro životní prostředí (Environmental Working Group) publikovala příručku o pesticidech v produkci pro kupujících, která určila ty druhy potravin, které jsou nejpravděpodobněji kontaminovány pesticidy. Doporučují konzumovat organické verze dvanácti nejvíce znečištěných druhů ovoce a zeleniny: jablek, celeru, sladké papriky, broskví, jahod, nektarinek (z dovozu), hroznového vína, špenátu, salátu, okurek, borůvek (domácích) a brambor. Kromě toho doporučují konzumovat i bio zelené fazolky a kadeřavou kapustu. Zbytky pesticidů se mohou nacházet i v zeleninových a ovocných šťávách a džusech.

Nejméně pesticidů obsahuje
Naopak nejméně pesticidů obsahuje těchto 15 konvenčních druhů ovoce a zeleniny: cibule, sladká kukuřice, ananas, avokádo, zelí, hrášek, chřest, mango, lilek, kiwi, meloun cantaloupe (domácí), sladké brambory, grepy, vodní meloun a houby. Kromě těchto potravin z ovoce a zeleniny bychom se měli vyhnout jakékoli konzumaci masa, která nejsou z eko chovů. Za prvé, běžně chovaná zvířata jsou krmena potravou, na kterou byly použity mnohé pesticidy, herbicidy a fungicidy a ne jejich přirozenou stravou. Kromě toho, prodej GMO potravin sice není v Evropě běžný, ale zcela běžně jsou jimi krmena hospodářská zvířata. Studie dokazují, že dnešní maso je možná tou nejtoxičtější potravinou, jakou můžeme jíst. Podobně bychom se měli vyhnout i komerčním mléčným výrobkům a vejcím. Kromě toho, že organické potraviny obsahují méně pesticidů, je možné, že obsahují i ​​více živin, například minerálů. Ekologické zemědělství je i udržitelné a neničí naše životní prostředí. Ovoce a zeleninu bychom jíst měli, podle USDA by měly tvořit alespoň polovinu našeho talíře, protože konzumace zeleniny a ovoce se spojuje s nižším stupněm obezity, kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Jelikož oplachování konvenčně pěstovaných plodů nesmyje všechny pesticidy, jako nejlepší způsob vyhnutí se jim se doporučuje konzumace bio stravy. Snížíte tím i své vystavování se nebezpečným látkám tak, že se vyhnete i používání všech insekticidů a herbicidů (postřiků na plevel) ve vaší domácnosti.

Jídlo k zamyšlení
Kvůli vyšším výrobním nákladům je cena bio produkce o 10 - 40% vyšší než cena běžné komerční produkce. USDA se obává, že lidé budou kvůli tomu jíst raději méně ovoce a zeleniny, než by měli zaplatit více za bio produkty. Co si vyberete vy?

Tip
Pesticidy jsou zdraví škodlivé látky, které se dnes používají velmi často a je jimi znečištěné naše životní prostředí. Měli bychom se vyhnout nakupování komerčně pěstovaných potravin a vybírat si bio potraviny nebo domácí potraviny. Zkuste nakupovat na tržnici od pravých pěstitelů nebo si něco vypěstovat sami, a zároveň si nachystat i zásoby na zimu, například své vlastní sušené, zavařené či zamražené plody.

Autor: Martina Dvořáková