Ovoce a zelenina bez pesticidů - zdraví z vaší zahrádky

Pesticidy “prospívají” úrodě, ale škodí lidskému zdraví. I tak lze výstižně popsat funkci chemických přípravků, se kterými zemědělci nešetří, ve snaze ochránit úrodu před plevelem, plísněmi, ale i hlodavci a škodlivým hmyzem. Výsledkem používání je větší úroda a spotřebitelé údajně po pár kouscích žádnou škodu na zdraví neutrpí. Ale ...

Ovoce a zelenina bez pesticidů - zdraví z vaší zahrádky

Mezi prvních lidí, kteří upozorňovali na nebezpečí pesticidů,
patřila Rachel Carson. Rachel Carson tvrdila, že přirozená rovnováha v přírodě je základním prvkem našeho přežití. Zaměřovala se například na nebezpečný vliv karcinogenního pesticidu DDT. Kvůli širokému využívání zemědělských chemikálií v potravinářské výrobě jsou lidé vystaveni nízké hladině reziduí pesticidů v jejich stravě. Pro vědce je ještě mnoho účinků pesticidů na zdraví člověka neznámých. Stále probíhající Zemědělská zdravotní studia (Agricultural Health Study) se zaměřuje na pesticidy a jejich vliv na zemědělce. Jiné důkazy naznačují, že děti jsou obzvláště citlivé na různé účinky z vystavení pesticidům včetně neurovývojových účinků. Lidé mohou být vystaveni pesticidům používaným v různých prostředích včetně domácností, škol, nemocnic a pracovišť.

Zemědělci přicházejí do kontaktu s pesticidy nejčastěji
a vystavení se vysoké úrovni pesticidů jim může způsobit problémy. Většina studií o pesticidech se zaměřuje právě na kontakt zemědělců s nimi. Mezi nejčastější problémy, se kterými se setkávají při vystavení se vyššímu množství pesticidů během jejich aplikace patří například podráždění pokožky, podráždění očí, bolesti hlavy nebo závratě, nevolnost, slzení nebo slintání a nepříjemný pocit na hrudi. Studie na lidech, kteří pracují s pesticidy, i když u nich nedošlo k žádné otravě, objevili i dýchací problémy, problémy s pamětí, kožní problémy, deprese, potraty, vrozené vady, rakovinu a neurologické poruchy jako např. Parkinsonova choroba. Je zde i vyšší pravděpodobnost poruchy pozornosti ADD / ADHD u dětí ve věku 8 - 15 let. Mezi populaci nejvíce ohroženou pesticidy patří plody, kojenci, děti, těhotné a kojící ženy a ženy v plodném věku. Děti podléhají většímu riziku než dospělí. Lidé žijící v blízkosti zemědělských polí mohou být vystaveni proudu leteckého postřikování.

Jaké ovoce a zelenina obsahují nejvíce pesticidů?
Pracovní skupina pro životní prostředí (Environmental Working Group) publikovala příručku o pesticidech v produkci pro kupujících, která určila ty druhy potravin, které jsou nejpravděpodobněji kontaminovány pesticidy. Doporučují konzumovat organické verze dvanácti nejvíce znečištěných druhů ovoce a zeleniny: jablek, celeru, sladké papriky, broskví, jahod, nektarinek (z dovozu), hroznového vína, špenátu, salátu, okurek, borůvek (domácích) a brambor. Kromě toho doporučují konzumovat i bio zelené fazolky a kadeřavou kapustu. Zbytky pesticidů se mohou nacházet i v zeleninových a ovocných šťávách a džusech.

Nejméně pesticidů obsahuje
Naopak nejméně pesticidů obsahuje těchto 15 konvenčních druhů ovoce a zeleniny: cibule, sladká kukuřice, ananas, avokádo, zelí, hrášek, chřest, mango, lilek, kiwi, meloun cantaloupe (domácí), sladké brambory, grepy, vodní meloun a houby. Kromě těchto potravin z ovoce a zeleniny bychom se měli vyhnout jakékoli konzumaci masa, která nejsou z eko chovů. Za prvé, běžně chovaná zvířata jsou krmena potravou, na kterou byly použity mnohé pesticidy, herbicidy a fungicidy a ne jejich přirozenou stravou. Kromě toho, prodej GMO potravin sice není v Evropě běžný, ale zcela běžně jsou jimi krmena hospodářská zvířata. Studie dokazují, že dnešní maso je možná tou nejtoxičtější potravinou, jakou můžeme jíst. Podobně bychom se měli vyhnout i komerčním mléčným výrobkům a vejcím. Kromě toho, že organické potraviny obsahují méně pesticidů, je možné, že obsahují i ​​více živin, například minerálů. Ekologické zemědělství je i udržitelné a neničí naše životní prostředí. Ovoce a zeleninu bychom jíst měli, podle USDA by měly tvořit alespoň polovinu našeho talíře, protože konzumace zeleniny a ovoce se spojuje s nižším stupněm obezity, kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Jelikož oplachování konvenčně pěstovaných plodů nesmyje všechny pesticidy, jako nejlepší způsob vyhnutí se jim se doporučuje konzumace bio stravy. Snížíte tím i své vystavování se nebezpečným látkám tak, že se vyhnete i používání všech insekticidů a herbicidů (postřiků na plevel) ve vaší domácnosti.

Jídlo k zamyšlení
Kvůli vyšším výrobním nákladům je cena bio produkce o 10 - 40% vyšší než cena běžné komerční produkce. USDA se obává, že lidé budou kvůli tomu jíst raději méně ovoce a zeleniny, než by měli zaplatit více za bio produkty. Co si vyberete vy?

Tip
Pesticidy jsou zdraví škodlivé látky, které se dnes používají velmi často a je jimi znečištěné naše životní prostředí. Měli bychom se vyhnout nakupování komerčně pěstovaných potravin a vybírat si bio potraviny nebo domácí potraviny. Zkuste nakupovat na tržnici od pravých pěstitelů nebo si něco vypěstovat sami, a zároveň si nachystat i zásoby na zimu, například své vlastní sušené, zavařené či zamražené plody.

Autor: Martina Dvořáková