Ovoce z našich z našich zahrad, které má léčivé účinky

”Obyčejná” jablka, hrušky a kdoule? Naopak! Jedná se z hlediska výživné hodnoty, léčivých účinků a možnosti dlouhodobého skladování o výjimečné druhy ovoce. Dozrávají na podzim a sklízí se někdy až s příchodem prvních mrazů.

Jablka obsahují celou řadu vitamínů,
minerálních látek, flavonoidů a stopových prvků, které posilují organismus a povzbuzují nervovou soustavu. Mají protizánětlivé, mikrobiální a krvotvorné účinky. V lidovém léčitelství a naturální medicíně se používají při poruchách trávení, hypertonii, skleróze, revmatismu, dně, chudokrevnosti, při nachlazení, chřipce, bronchitidě, žaludečních potížích, bolestech hlavy, nespavosti a při dalších poruchách organismu. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití jablečné šťávy. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky. Dieta z nastrouhaných jablek se doporučuje i při průjmových onemocněních a čaj z jablečných slupek reguluje stolici. Jablka jsou vhodným doplňkem při přípravě jídel. Výborným dezertem jsou pečená jablka a osvěžující pochoutkou jsou také sušená jablka. Denně bychom měli konzumovat minimálně jedno jablko.

Hrušky obsahují kromě vitamínů
hlavně vápník, fosfor a lehce stravitelné cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Jejich plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a záduše, odvar ze sušených hrušek zase proti průjmům. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku mohou při konzumaci v syrovém stavu způsobit potíže. Plané hrušky mají léčivější vlastnosti, než hrušky šlechtěné.

Kdoule mají vysoký obsah pektinu,
proto se používají zejména na kompoty a rosoly v kombinaci s jiným ovocem. Nepoužívají se za syrova. Lidové léčitelství radí jejich konzumaci hlavně při průjmech a zbavování se střevních parazitů.


Mohlo by vás také zajímat