Ovocné a zeleninové šťávy vám zregenerují organismus

Pijte šťávy a vaše tělo pookřeje. Ovoce a zelenina, nejlépe v syrovém stavu, by měly tvořit větší část našeho denního příjmu potravy. Významným doplňkem výživy jsou i ovocné a zeleninové šťávy. Máte už doma odšťavňovač? Dopřejte si sklenici šťávy - životabudiče!

Ovocné a zeleninové šťávy vám zregenerují organismus

Hlavní výhodou čerstvých šťáv je jejich snadná stravitelnost a výborná vstřebatelnost výživných látek. Doma vyrobené šťávy navíc v porovnání s průmyslově vyráběnými džusy neobsahují žádné přísady. Ovoce a zelenina v tekuté formě, čili šťáva z nich, je vydatným doplňkem výživy, ačkoli by v žádném případě neměla nahradit konzumování celých plodů, protože nezbytnou složkou potravy je i vláknina. Sklenice s obsahem 200 -300 ml odšťaveného ovoce před jídlem zdravému člověku úplně postačí.

Opatrní při pití šťáv by měli být ti, kteří mají problémy s překyselením žaludku nebo trpí žaludečními vředy. Mnozí, kteří si ovoce nebo zeleninu vyprodukovávají sami, se při odšťavňování dopouštějí hrubé chyby, když ovoce napadené hnilobou vykrajují a "dobrou" část odšťavní. Takové ovoce či zelenina patří do odpadu! Mohou totiž způsobit nenapravitelné škody na játrech, poškodit slezinu i ledviny. Obsahují jedovaté látky mykotoxiny, které jsou známé svými rakovinotvornými účinky. Mykotoxiny jsou odolné i proti tepelnému zpracování a chemickým zásahům.

Blíží se období vhodné pro detoxikaci organismu, ale také posílení unaveného organismu. Nejúčinnější způsob, jak plynule odstraňovat toxické zbytky z těla, je konzumace jídel s vysokým obsahem vody. Ze všech potravin má nejvyšší obsah vody ovoce. Šťáva z ovoce, ale i ze zeleniny, člověka zasytí, osvěží, dodá potřebnou dávku výživných látek. Nikdy však při pití šťáv nemíchejte ovoce a zeleninu. Výjimkou jsou jablka a mrkev. Ty lze míchat s čímkoliv.

Správný výběr odšťavňovače
Než se rozhodnete pro zdravý způsob života, jehož součástí bude pravidelná konzumace šťáv z ovoce či zeleniny, zvažte, jaký druh si koupíte. Optimální je položit si otázky: Co budu nejčastěji odšťavňovat? Například klasický způsob lisování je vhodný i na listovou zeleninu a byliny, ale odstředivý způsob zvládá tyto produkty jen těžko. Co víc od přístroje očekávám? Několik odšťavňovačů kromě získávání šťávy mají i další funkce. Jaké množství ovoce a zeleniny budu zpracovávat? Některé levné nízkootáčkové přístroje nedokážou pracovat déle než několik minut a vyžadují přestávku na vychladnutí motoru. Postačí nám to na získání dostatečného množství šťávy pro rodinu? Při jeho koupi se tedy dívejte nejen na jeho design a cenu, ale i praktické využití. Oceníte velký plnící otvor s možností odšťavnit celé jablko či pomeranč bez krájení a kvalitní celonerezové (ne umělohmotné) síto. Některé odšťavňovače velmi silně hučí a jejich zvuk může překážet i vašim sousedům, zejména pokud budete odšťavňovat za svítání, abyste si doušek zdravé šťávy dopřáli ještě před snídaní. Pozor na výkon, aby při odšťavňování tvrdých surovin nedocházelo k poklesu otáček. Pokud máte doma myčku nádobí, dejte si pozor na to, aby všechny díly odšťavňovače (kromě bloku motoru) bylo možné v ní mýt. Na zahození není ani to, pokud má odšťavňovač praktický oddělovač pěny.

Pokud máte rádi šťávu z pomerančů či grepů, postačí vám jednodušší varianta citrusového odšťavňovače.
Pokud však chcete odšťavňovat různorodé ovoce a zeleninu a připravovat si různé delikatesy, nešetřete. Mnohé levnější odšťavňovače nepracují dokonale a ve zbývající dužině, která jde do odpadu, zbývá ještě poměrně velké množství vzácné tekutiny. V návodu některých se dočtete, že byste v nich neměli odšťavňovat například vinné hrozny pro drobné pecky, které obsahují, nebo nezvládnou odšťavnění tvrdších druhů zeleniny. Pokud myslíte odšťavňování vážně, vyplatí se opravdu zainvestovat. Někdy odšťavňovač dokáže plnohodnotně nahradit i mixér a použití kombinace vhodné tekutiny.

Barvy pro zdraví
Ovocné i zeleninové šťávy hýří množstvím barev, což potěší naše oči, ale má vliv i v rámci prevence nemocí. Barva závisí od pigmentů, které se nazývají fytochemikálie. Zjednodušeně lze říci že žluté a oranžové ovoce i zelenina obsahují vzácné karotenoidy, které mají pozitivní vliv na zrak a snižují riziko makulární degenerace (žluté skvrny). Májí i protirakovinné účinky. Bílé ovoce a zelenina udržují mimo jiné na uzdě cholesterol. Zelená barva má také protirakovinné účinky, jmenujme například brokolici či zelí, které jsou tím známé. Modrá a purpurová barva aktivně napomáhá udržet si dobrou paměť, ale má například i pozitivní vliv na močové cesty.

Nejlepší bude, pokud budete ovocné a zeleninové šťávy při pití střídat. Zejména diabetici a lidé s poruchou glukózové tolerance by si měli uvědomit, že velké množství ovocné šťávy nebo koktejlu by mohlo přetížit organismus ovocným cukrem. Šťávu z tmavé listové zeleniny, například brokolice, špenátu, řeřichy, řapíkatého celeru a tmavé červené zeleniny, například z řepy a červeného zelí, vždy řeďte v poměru 1:3. Tato zelenina má intenzivní chuť a i její účinek je intenzivní.

OVOCNÉ ŠŤÁVY

Jahodová šťáva
Bohatá na betakaroten, kyselinu listovou, biotin, vitamín C. Obsahuje menší množství vitamínů skupiny B-B1, B2, B3, B6, vitaminu E, draslíku, fosforu, hořčíku, chlóru, síry, mědi, zinku a železa. Příznivě působí při dně a revmatismu.

Hrušková šťáva
Obsahuje betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, vápník, trochu manganu, mědi, zinku a železa. Bohatá je na alkalické substance. Působí močopudně, zbavuje organismus škodlivých látek.

Jablečná šťáva
Bohatá na betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C. Poskytuje i vitamíny skupiny B a vitamín E. Z dalších látek má bohaté zastoupení draslík, fosfor, hořčík, chlor, síra, vápník, měď a zinek. Šťáva z jablek se může míchat se zeleninovými šťávami. Užitečná je při horečkách a zánětech, ale i při redukci hmotnosti.

Hroznová šťáva
Poskytuje velkou dávku vitamínu C a E, trochu B1, B2, B3. Bohatá je na draslík, fosfor, hořčík, síru, sodík, vápník, v menší míře je zastoupen zinek, měď a železo. Hroznová šťáva pomáhá při vylučování kyseliny močové z těla.

ZELENINOVÉ  ŠŤÁVY

Šťáva z bílého zelí
Dodává kyselinu listovou, vitamin C, E, vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, chlor, sodík, vápník, měď, zinek, železo. Doporučuje se pít při žaludečních a dvanáctníkových vředech, při zácpě, …... Rovněž pomáhá při překonávání alkoholové ,, opice ". Častá konzumace zelné šťávy z těla vyplavuje jód, který je potřebný pro správnou funkci štítné žlázy. Zelnou šťávu lze míchat s mrkvovou šťávou.

Mrkvová šťáva
Je základem pro mix s jinou zeleninou. Bohatá je na betakaroten, kyselinu listovou, vitamin C, E, obsahuje i vitamíny skupiny B, vysokou dávku draslíku, dále fosfor, hořčík, chlor, síru, sodík, vápník, měď, zinek, železo. Šťávu z mrkve lze míchat se všemi druhy ovoce. Má širokospektrální účinek. Pomáhá při léčbě a prevenci nemocí očí, zvyšuje odolnost proti infekcím, chrání nervový systém, zachovává strukturu a pevnost kostí a zubů, čistí organismus. Vylepšuje kvalitu pleti. Pro lepší vstřebatelnost je vhodné smíchat ji s několika kapkami rostlinného oleje.

Okurková šťáva
Dodává kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, chlór, síru, vápník a další stopové prvky. Okurka patří mezi nejlepší přírodní diuretika (látky s močopudným účinkem). Díky vysokému obsahu křemíku a síry podporuje růst vlasů a nehtů. Šťáva se doporučuje při lámavých nehtech a vypadávání vlasů.

Bramborová šťáva
Cenná je pro vysoký obsah kyseliny listové, vitaminu C, vitaminu skupiny B, draslíku, fosforu, hořčíku síry, vápníku, mědi, zinku a železa. Šťáva má silný alkalický (zásaditý) účinek. Vhodná je při překyselení organismu. Příznivě ovlivňuje vředovou chorobu žaludku a paradentózu.

Rajčatová šťáva
Rajčatovou šťávu byste měli mít vždy doma, protože je jako brzda hladu přímo k nezaplacení. 100 g má jen 17 kcal. Rajčatovou šťávu si můžete připravit jako Bloody Mary, jen bez alkoholu. Do šťávy přidejte kostky ledu, trochu citronové šťávy, špetku pepře a jste sytí na několik hodin. Pokud místo ledu přidáte olivový olej, pepř a bazalku, vyrobili jste si výbornou náhradu polévky.

Šťáva z červené řepy
Podporuje tvorbu červených krvinek. Šťáva z řepy obsahuje organické minerální soli, které obnovují buněčné tkáně vážně poškozeny dlouhodobou konzumací alkoholu. Šťáva blahodárně působí na poškozená játra. Má hořkou chuť, a proto je vhodné ji zředit mrkvovou šťávou nebo šťávou z listové zeleniny. Při kombinaci červená řepa, mrkev, celer, brambora a petržel je velmi vhodné zapít šťávu i čajem, který podporuje močopudný mechanismus a napomáhá z těla vyplavit všechny škodlivé látky.

Petrželová šťáva
Je velmi účinná pro lidi s akné, a to nejen na pití, ale i na potírání postižených míst.

Autor: Martina Dvořáková