Ovocné šťávy pro zdraví

Doušky ovocných šťáv posilují i léčí. Lékaři i přírodní léčitelé intenzivně využívají přírodní šťávy jako léčebný prostředek už od 19. století. Za kolébku této terapie se považuje Německo a Švýcarsko. Pití ovocných šťáv prospěje zdraví.

Ovocné šťávy pro zdraví

Nejlepší je odšťavňovat si ovoce a zeleninu doma. Alternativou jsou kvalitní, za studena lisované šťávy z chladících regálů obchodů.Výroba čerstvých šťáv z ovoce a zeleniny a jejich léčebné použití není žádnou novinkou. Neuvěřitelná je nejen možnost kombinací ovocných a zeleninových džusů, ale zejména jejich blahodárný vliv na zdraví. Samotné šťávy sice nemohou nahradit ovoce a zeleninu, které poskytují i cennou vlákninu, ale jejich prostřednictvím lze získat množství vitamínů a minerálů.Denně stačí několik doušků. Museli bychom sníst např. dvě velká jablka, tři velké mrkve nebo téměř celý ananas, abychom načerpali stejné množství živin, jaké obsahuje sklenice čerstvé šťávy z nich

Živiny rychle do krevního oběhu

Účinnost šťáv se zdůvodňuje tím, že tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, se velmi rychle stráví. Když tělu dodáme hotové šťávy, živiny snadno a rychle pronikají do krevního oběhu.Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy upevňují imunitní systém a dodávají tělu velmi rychle novou energii.Ovocné a zeleninové šťávy mají i obdivuhodné detoxikační a regenerační schopnosti a pomáhají nastolit acidobazickou rovnováhu. Příjem ovocného nebo zeleninového džusu má na lidský organismus zásaditý účinek. Nenechte se zmýlit tím, že šťáva je kyselá. Pro většinu z nás je to prospěšné, protože běžný jídelníček sestávající z velkého množství bílkovin a upravených jídel vede k chronickému překyselení našeho organismu.

Odšťavňování na bázi lisu

Ideální je odšťavňovat si ovoce a zeleninu doma. Ovocné a zeleninové šťávy je totiž nejlepší podávat bezprostředně po jejich přípravě nebo alespoň v ten samý den. Tím se zaručuje maximální obsah živin. Pravda je však i taková, že příprava šťáv doma je časově náročná. S domácím odšťavňovačem je to často jak se stacionárním kolem. Zpočátku se používá denně, později jednou týdně a brzy už jen překáží.Alternativou jsou za studena lisované ovocné a zeleninové šťávy z chladících regálů obchodů. Nejkvalitnější je totiž právě šťáva získaná máčením na bázi lisu. Při zpracování ovoce a zeleniny hydraulickým lisem je množství získané šťávy minimálně dvojnásobné. Přitom hladina živin a biologicky aktivních látek je 8 - až 10 krát vyšší, než když pracujeme s odšťavovačem na bázi odstředivé síly, jaké se běžně využívají v domácnostech.  Je to tím, že pouze pod tlakem se narušuje buněčná stěna v ovoci a zelenině, uvolňuje se obsah buněk a obohacuje tak vzniklou šťávu.

Co znamená "vyrobeno z koncentrátu"?

Různé cenově výhodné džusy či nektary z regálů supermarketů často obsahují hodně přidaného cukru a konzervačních látek, dokonce barviva a aromata. Mnoho lidí nezná skutečné rozdíly mezi nimi. Mimochodem, pojem džus formálně neexistuje. Pokud si prohlédneme balení od různých výrobců, často uvidíme i označení "100 % šťáva vyrobená z koncentrátu ". Mezi ní a šťávou z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny je však výrazný rozdíl. Při výrobě koncentrátu ovoce nebo zeleniny do 24 hodin od sklizně v zemi původu odšťavní a ze šťávy se odpaří část vody, která tvoří její přirozenou součást. Při tomto procesu odpařování se ztrácí i část vitamínů. Koncentrovaná šťáva se zmrazí a následně se dopraví do země určení, kde se zpětným přidáním pitné vody naředí na původní koncentraci. Při výrobě šťávy z koncentrátu, se  odstraňuje "přirozená voda" obsažená v dužině plodu. Později se nahradí pitnou vodou.Šťávy z koncentrátu navíc procházejí čířícími a enzymatickými procesy, dokud nejsou čiré. Šťávy z čerstvě lisovaného ovoce a zeleniny, tzv.. fresh, jsou zakalené a obsahují více nutričních složek, zejména vlákninu. Šťávy vyrobené z koncentrátu mají delší trvanlivost, na pultech prodejen se mohou prodávat i rok.

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny mají dobu spotřeby dva až tři dny. V chladících boxech je však lze nalézt i v litrových a 200 ml baleních tetra pack nebo 200 ml PET lahvích, kde díky velmi šetrné pasterizaci vydrží několik týdnů.

 

 

Autor: Lenka Kostková