Pálivá paprika léčí, pomáhá hubnout a udržuje zdraví

Pálivá paprika prospívá našemu zdraví. Chytří zahrádkáři proto pěstují na svých zahrádkách feferonky, chilli papričky a další odrůdy této zdravé plodiny.  Dají se též pěstovat na balkonech nebo parapetech v květináčích. Je vědecky dokázané, že paprika zabíjí až 75 procent zdraví škodlivých mikrobů.

Pálivá paprika léčí, pomáhá hubnout a udržuje zdraví

Paprika obsahuje kapsaicin - přírodní antibiotikum
Potlačuje rozmnožování bakterií, zabraňuje tvorbě trombů, rozšiřuje cévy, snižuje bolest při zánětech a stimuluje v organismu produkci hormonů štěstí - endorfinů.

Antioxidanty nacházející se v paprice zabraňují vzniku rakovinných buněk
a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Paprika pomáhá také hubnout. Kanadští vědci zjistili, že posiluje pocit sytosti. Dobrovolníci, kteří si štědře sypali stravu ostrou paprikou, nepotřebovali déle jíst a spalovali dvakrát více energie. Specialisté to vysvětlují tím, že červená paprika zrychluje látkovou přeměnu o 27 procent. V plodech papriky je hodně karotenu a vitamínu C, kalia, vápníku, fosforu, zinku a manganu.

Při nachlazení si můžete připravit nápoj z chilli papričky
Vezměte kousek papričky velký jako nehet a uvařte ho ve sklenici mléka. Pak vyberte papričku a mléko vypijte. Má se to dělat večer. Při rýmě je dobré před spaním nasypat do ponožek trochu červené papriky, což výborně zahřeje nohy. Tak se kdysi léčili američtí kovbojové. Pokud vás začíná zmáhat angína, rozmíchejte ve sklenici teplé vody půl čajové lžičky čerstvě rozemletého pepře a vypláchněte si tím krk.

Pokud jste si papriku nevypěstovali,
kupte si na trhu sušené feferonky nebo chilli papričky a pověste si je v kuchyni. Jsou nejen hezké, ale hlavně zdravé. Dávejte je do rozmanitých jídel a brzy poznáte na svém zdraví jejich blahodárné účinky

Autor: Martina Dvořáková