Pěstování bylinek v bytě - meduňka, šalvěj, kerblík, bazalka, rozmarýn a oregano

Máte rádi bylinkové čaje, čerstvé bylinky v polévkách, pomazánkách nebo třeba v míchaných nápojích? A chtěli byste mít čerstvé bylinky neustále k dispozici? Není nic jednoduššího, než si je vypěstovat za oknem v květináči.

Ve většině obchodů se zahradnickými potřebami lze koupit semena bylinek i s přesným návodem k zasetí
a pokyny k dalšímu pěstování. Je třeba se jen rozhodnout, které bylinky si chceme vypěstovat. Náš tip na nejčastěji využívané bylinky v domácnosti, které můžeme pěstovat také v interiéru či na balkoně:

Meduňka lékařská
Její pravidelné užívání navrací sílu, probudí mysl, osvěží člověka. Odpradávna ji bylinkáři doporučovali jako prostředek proti melancholii, dodnes se v aromaterapii používá proti depresím. Listy sbíráme podle potřeby, sušíme je nebo louhujeme v octě.
Využití: Čerstvé pomačkané listy přikládáme na místa po štípnutí hmyzem. Zápar ve formě čaje pomáhá při chronických průduškových katarech, při nadýmání, bolestech hlavy, má uklidňující účinky.
Zápar z listů používáme i na napařování mastné pleti nebo oplachování mastných vlasů.
Čerstvé listy můžeme nasekat do salátů, bílých omáček k rybám, k drůbeži či vepřovému masu.

Šalvěj lékařská
Už jen její název, z latinského salver - léčit, odráží její pověst. Tato účinná léčivá bylina je zároveň i užitečnou kuchyňskou rostlinou. Její listy se používají jako koření - podporuje trávení.
Listy se sbírají těsně před kvetením.
Využití: Nálev z listů usnadňuje trávení, má antiseptické účinky, může se použít i jako kloktadlo při bolesti v krku. Pomáhá i při průjmech. Šalvějový čaj i víno působí uklidňujícím účinkem, upravují krevní oběh. Odvar ze šalvěje se pije na snížení pocení, ženám se doporučuje při nepravidelné menstruaci a menopauze (obsahuje estrogen). Listy dochucujeme tučné maso, vepřové, kachnu, přidáváme do klobás. Květy jsou vhodné do salátů.

Kerblík
Díky své petrželové vůni je oblíbený zejména v kuchyni, ale má i rozmanité využití v kosmetice a léčitelství.
Listy se sbírají těsně před kvetením rostliny. Zmrazujeme je, sušíme, nebo přidáváme do octa.
Využití: V syrovém stavu mají listy vysoký obsah vitaminu C, karotenu, železa a hořčíku. Proto se často používají jako čerstvá příloha nebo těsně před koncem vaření do polévek, k drůbeži, rybám, vajíčkům, salátům, omáčkám. Syrový nasekaný stonek můžeme použít do polévek a na přípravu salátů.
Odvar z listů můžeme pít jako čaj na podporu trávení, ke zlepšení krevního oběhu, při onemocněních jater, chronických průjmech. Odvar můžeme použít i na vyčištění pleti a zejména na vyhlazování vrásek. Podáváme i po půstech či detoxikačních kůrách, protože má regenerační účinky na organismus.

Bazalka pravá
Je především kuchyňskou bylinkou s výraznou kořeněnou chutí. Vyrostla kolem Ježíšova hrobu po jeho zmrtvýchvstání, a tak z ní některé církve připravují svěcenou vodu a ukládají rostliny k oltáři. Má však i léčivé vlastnosti.
Sbíráme mladé listy a v době květu vrchní část natě. Zmrazujeme, sušíme, nebo přidáváme do osoleného olivového oleje či do octa.
Využití: Listy vyluhované ve víně působí jako tonikum. Zápar ve formě čaje působí při zažívacích potížích, zejména nedostatečném trávení. Čerstvé listy jsou vhodné do salátů, na brambory, do středomořských jídel. Vůně a chuť bazalky dobře harmonizuje s česnekem. Z listů a kvetoucí natě si můžeme připravit zápar do osvěžující koupele.

Rozmarýn lékařský
Vždy zelený polokeř se stal symbolem věrnosti - používal se do svatebního věnečku. Kdysi rozmarýn pálili v pokojích nemocných na pročištění ovzduší. Známé je i jeho kuchyňské a také léčivé využití. Listy sbíráme podle potřeby, ale pouze v malých množstvích. Nejúčinnější jsou před kvetením.
Využití: Nálev z listů se v léčitelství používá proti nadýmání, podporuje trávení. Odvar je vhodný ke kloktání pro jeho antiseptické účinky. Ve formě masti nanášíme na bolestivé, revmatické místo. V kuchyni se rozmarýn používá při přípravě masa, zejména jehněčího a vepřového. Nasekanými listy lze posypat i uvařené brambory, aromatizovat bylinkové máslo. Stonek můžeme použít jako rožeň na živáňskou. Čerstvé květy přidáváme do salátů.

Oregáno (pamajorán)
Sladkou a kořeněnou vůni dobromysli označila řecká bohyně Afrodita za symbol radosti, proto s ním zdobily svatební dvojice. Řekové si rádi masírovali čelo a vlasy olejem z dobromysli, staří Egypťané ho používali k dezinfekci.
Mladé listy sbíráme kdykoliv podle potřeby. Zpracováváme také jako předešlé bylinky.
Využití: Zmírnit bolesti zubů pomáhá žvýkání listů, zápar z květů pomáhá při kašli, žaludečních, žlučníkových potížích, bolestech hlavy, podráždění, celkové vyčerpanosti a menstruačních potížích. Zevně aplikujeme jako antiseptický obklad na otoky, při revmatických potížích a potížích s krční páteří. Zápar z listů je vhodný do relaxační koupele, silnější můžeme použít jako vlasový kondicionér.
V kuchyni oregano využijeme zejména do italských jídel, na pečené maso či brambory.

Vhodný čas na výsev bylinek
Při dorůstajícím Měsíci, pro nať zejména v první čtvrti, pro květ v druhé čtvrti, alternativou je sestupný Měsíc, kdy je vhodná péče o podzemní části rostlin. Podle vlivů znamení je nejvhodnější doba ve dnech květin pro bylinky pěstované pro květ, ve dnech listů pro bylinky pěstované zejména pro nať

Zápar
Ve skutečnosti je to čaj. Připravuje se ze sušených, ale i z čerstvých bylin, které se nechají vyluhovat ve vroucí vodě asi deset minut a pak se scedí. Podle možnosti se připravuje každý den čerstvý.

Odvar
Používají se hlavně kořeny, větvičky, bobule, semena nebo kůra, ale i listy z rostlin. Části rostliny se přibližně 5 minut vaří ve vodě na mírném ohni, aby se extrahovaly aktivní složky. Tekutina se pak scedí. Odvary by se měly uskladňovat v lednici, vydrží tři dny.


Mohlo by vás také zajímat