Plody schizandry čínské a jejich léčivé účinky

Schizandra čínská pochází z daleké Asie a patří do seznamu rostlin čínské medicíny. V čínské, klasické medicíně je tento druh znám již dávno a je nazýván rostlinou, která poskytuje " plody pěti chutí ", tj. kyselé, hořké, sladké, pálivé a slané. Její léčivý a tonizující účinek byl znám již v pátém století.

Podmínky pěstování a obsah účinných látek
Naše podmínky jí pro růst výborně vyhovují, dokáže rychle vyrůst, vykvést a přinést léčivé plody. Celá rostlina je léčivá, obsahuje řadu biologicky aktivních sloučenin, zejména však schizandrin s několika pozitivními účinky. Během růstu sklízíme i listy, které mají stejně léčivý účinek. Schizandra je popínavá rostlina, dokáže vyrůst až do výšky 10 m pokud jí vytvoříme na to podmínky.

Léčivé účinky
Celá rostlina je léčivá, obsahuje řadu biologicky aktivních sloučenin, zejména však schizandrin s několika pozitivními účinky. Čaj z listů nebo plodů, které můžeme konzumovat i samostatně, posiluje nervovou soustavu, odstraňuje deprese, pocity úzkosti a únavy. Působí jako adaptogen, zabraňuje, abychom podlehli stresovým situacím, zvyšuje odolnost organizmu vůči vyčerpání a vůči vysokým nebo naopak nízkým teplotám prostředí. Zlepšuje psychickou i fyzickou aktivitu proto si ji pochvalují například sportovci, kteří podávají po jejím užívání vyšší sportovní výkony. Zlepšuje také sluch a ostrost zraku.

Schizandra má i čistící účinek
Podporuje vylučování nepotřebných látek z těla, například kyseliny močové, zlepšuje metabolismus a posiluje činnost jater. Pomáhá také při revmatických onemocněních a při cukrovce protože snižuje hladinu cukru. Upravuje krevní tlak a pozitivně ovlivňuje cévní systém a srdeční činnost, posiluje imunitní systém.

Plody schizandry čínské
Plody schizandry sklízíme koncem léta, když jsou červené a měkké. Není určena pro jednorázovou větší konzumaci, je léčivo, takže z ní konzumujeme vždy pouze pár kuliček nebo celý jeden hrozen. Z hlediska využití jsou nejdůležitější bobule, které obsahují širokou paletu organických kyselin. Ve šťávě plodu bylo zjištěných 52 % kyseliny citrónové, 40 % kyseliny jablečné, 3 % kyseliny vinné, 4 % kyseliny jantarové,  a stopové množství kyseliny šťavelové. Kromě těchto kyselin obsahuje šťáva plodu cukry, anthokyany, askorbát a glykosidické látky flavonoidních typu, označované někdy nesprávně jako vitamín P. Významnou složkou semen schizandry čínské je olej zlatožluté barvy, který má hořkou chuť a pryskyřičnou vůni. Obsahuje asi 6 % silice a 14 % směsi látek, ve kterých byly prokázány steroly, tokoferoly a volné mastné kyseliny. Účinné látky schizandry mají myorelaxační efekt, antipyretický a analgetický účinek. Pro relativně vysoký obsah koenzymu Q10 má i značný antioxidační účinek. Koenzym Q10 je nepostradatelnou součástí každé lidské buňky.