Počet chuťových pohárků ovlivňuje vnímání chuti

Vědci rozeznávají tři typy jazyka. Jazyk, který je k chutím téměř necitlivý; jazyk, který vnímá chuť v běžné intenzitě a jazyk, který vnímá chuť ve zvýšené intenzitě. Rozdíl spočívá v počtu chuťových pohárků na centimetr čtverečný. Jazyk výjimečné chuti má čtyři sta pohárků, zatímco jazyk nečinící rozdíl chutě asi jen kolem sta. Kdo trpí depresemi, mívá narušené vnímání chutí. Jídlo mu připadá nechutné, zdá se mu nemastné - neslané, dokonce nemusí vůbec pociťovat hlad.

Počet chuťových pohárků ovlivňuje vnímání chuti

Chutě prozrazují stav vašich orgánů?
Hořkým potravinám a nápojům dáte přednost v akutních stadiích infekčních chorob a také v případě, že váš organismus potřebuje detoxikaci. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce. Sladkému dáte přednost ve stresových situacích nebo při stavech vyčerpání, když vám chybí energie. Pálivé chutě vás lákají, když potřebujete mobilizovat funkci žlučníku, jater, střev a plic. Kyselá chuť podporuje metabolismus, povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater. Častá chuť na kyselé potraviny může být i projevem poruchy funkce slinivky. Popadá vás často chuť na slané? Může to vypovídat o narušené funkci ledvin a močových cest. Pokud jste nachlazení, sůl vám pomůže odstraňovat hleny.

Autor: Martina Dvořáková