Posílení imunity - zázvor, med a citron

S příchodem chladnějších a kratších dnů dochází v organismu k oslabení imunitního systému a to dává prostor vývoji nejrůznějších infekčních onemocnění. Jak s nimi bojovat? Hlavně klid, protože stres je další z faktorů, které otevírají naše tělo nejrůznějším škodlivinám. Poradíme vám pár přírodních prostředků, které váš boj s nachlazením a chřipkou významně podpoří.

Posílení imunity - zázvor, med a citron

Zázvor - pomocník při chřipce a nachlazení!
Jedním ze známých a snadno dostupných prostředků na podporu imunity je zázvor, který pochází z oblastí jihovýchodní Asie. Postupem času se zdomácněl i u nás. Naše prababičky a babičky ho s oblibou používaly při zažívacích potížích, plynatosti, revmatismu, zánětech, kašli a nachlazeních. Zázvor disponuje schopností zabránit vzniku krevních sraženin, protože podporuje krevní oběh, čili je vhodný například pro uživatelky hormonální antikoncepce. Odborné studie představují zázvor jako prevenci i léčebný prostředek rakoviny vaječníků. Zázvor slouží k celkovému pročištění organismu a podporuje činnost nervové soustavy.

Jak vypěstovat zázvor v pohodlí domova?
Stačí, když si pořídíte kořen, který má pupeny resp. očka, právě ty jsou předpokladem vzniku nové rostliny. Na sázení použijeme běžný substrát a květináč uložíme na teplé a slunečné místo. Důležitá je dostatečná zálivka. Rostlina dorůstá do výšky 1 až 1,5 metru a kromě kuchyňského využití poslouží jako dekorativní rostlina.

Jak připravit chutný zázvorový čaj, který posiluje imunitu?
Recept na přípravu zázvorového čaje je poměrně jednoduchý a účinky jsou skvělé. Zázvor zbavuje organismus hlenů. Pomůže při rýmě, kašli, chřipce i zimnici. Pro ​​přípravu litru čaje potřebujeme přibližně 10 gramů čerstvě nastrouhaného zázvoru, který spolu se skořicí a hřebíčkem vložíme do vařící vody. Vaříme několik minut. Čaj necháme mírně vychladnout, přecedíme a dochutíme citronem a medem. Čaj pijeme vždy teplý!

Česnek bojuje spolehlivě proti bakteriím a virům
Česnek je vděčnou bylinou, bez které si neumíme představit mnoho jídel. Původně byl neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně, dnes jej považujeme za rostlinu, která v našich končinách dokonale zdomácněla. Česnek je skvělým povzbuzujícím prostředkem pro imunitní systém, protože disponuje důležitými vitamíny A, C a skupiny B. Je bojovníkem proti kašli, rýmě, chřipce a řadě onemocnění dýchacího aparátu. Skutečnost, že je pokladem pro lidi s vysokým krevním tlakem a různými záněty, netřeba připomínat. Jeho účinky lze shrnout do tří pojmů - protizánětlivé, antivirové a protiplísňové.

Tipy pro využití česneku
Česnek se při vaření používá poměrně jednoduše. Je stvořen pro použití do polévek, omáček i na přípravu mís. Nadrobno nasekaný spolu s olivovým olejem je skvělým nálevem určeným k aromatizaci zeleninových salátů, rozdrcený je chutnou součástí křupavých topinek. Přestože odborníci doporučují česnek konzumovat do hodiny po očištění a nakrájení, protože později ztrácí svou výživovou hodnotu, naše babičky s oblibou připravovaly česnekovo-citrónovou vitamínovou bombu, kterou užívali během dlouhých zimních měsíců. Považovali ji za prostředek, který organismus očistí a posílí imunitní systém. Na přípravu potřebujeme 3 velké citrony (ideálně v bio kvalitě), přibližně 15 stroužků česneku (od babičky) a 0,5 litru vody. Příprava je jednoduchá. Důkladně omyté citrony a očištěný česnek nakrájíme, následně rozmixujeme a dáme do vody. Jakmile směs vře, odložíme ji stranou. Po vychladnutí přecedíme, nalijeme do lahve a skladujeme v chladničce. Každé ráno užíváme dvě polévkové lžíce nalačno.

Další tipy pro posílení imunity celé rodiny
V posledních letech se do popředí opět dostává včelí med, který je zdrojem cenných látek. Pravý med má podle několika vědeckých studií schopnost chránit před nástrahami chladného a deštivého počasí.Pro děti je dostačující množství v podobě jedné polévkové lžíce denně, u dospělých je tato dávka vyšší. Pokud nechcete nechat nic náhodě, kombinujte med spolu s citronem, případně česnekem.

Prostředky pro posílení imunity jsou i koření
Patří mezi ně kurkuma, oregano, skořice a hřebíček. Z řady léčivých rostlin se v prevenci a zejména k léčbě virů doporučují bezinky, řebříček lékařský, lípa a máta peprná.

Autor: Lenka Kostková