Potíže s prostatou zmírní domácí přírodní kúry

Potíže s prostatou trápí mnoho starších mužů. Vždy je třeba odborné lékařské vyšetření a léčba naordinovaná odborným lékařem. Léčbu, ale i prevenci můžete doplnit domácí kúrou. Zvláště ji doporučujeme mužům, kteří překročili padesátku.

Potíže s prostatou zmírní domácí přírodní kúry

Dýňová kúra
Kúru dýňovými jádry doporučují i ​​urologové. Zabraňuje vzniku zánětu prostaty a zpevňuje močový měchýř. Dýňová jadérka koupíte ve specializovaných prodejnách.
Jak na to: Dvě polévkové lžíce loupaných dýňových semen konzumujte vždy ráno a večer s trochou vody. Zapijte je a pořádně rozžvýkejte. Kúra při problémech s prostatou by měla trvat více než tři měsíce. Preventivně stačí 1 - 2 měsíce jednou ročně. Místo semínek můžeme použít i dýňový olej, který koupíte ve specializovaných prodejnách. Užívá se po polévkové lžíci 1-2x denně.

Šťáva z červené řepy
Tato kúra způsobuje očistu prostaty od toxinů a kromě toho zmírní nebo zneutralizuje místní kyselé prostředí. Navíc podporuje činnost ledvin a močových cest, které úzce souvisí s dobrou funkcí prostaty
Jak na to: Na den je třeba odšťavnit přibližně 330 až 350 ml čerstvé šťávy z červené řepy. Během kúry nesmíte nic jiného pít ani jíst a šťávu přijímat postupně v průběhu dne po 2-3 lžičkách. Zkuste užívat 1-3 dny za sebou. Při onemocnění prostaty kúru aplikujete alespoň 1-2 x do měsíce.

Kúra s citronovou šťávou
Také vytváří zásadité prostředí, v celém močovo-pohlavním systému, což je vhodné pro regeneraci a očistu prostaty. Stejně jako u předchozí kúry bychom neměli během pití citronové šťávy nic jíst ani pít, jen čistou vodu.
Jak na to: vymačkané dva citrony a rozmícháme v 2 dl teplé destilované vody. Najednou vypijeme. Užíváme každé 3-4 hodiny po dobu 24 až 36 hodin.

Výživné droždí
I když živé kvasnice někomu příliš nechutnají, mají nesmírně mnoho B-vitaminů v organické formě, což znamená, že jsou velmi dobře využitelné pro náš organismus. Regeneračně působí kvasnice i na prostatu. V případě problémů se doporučuje vypít denně 2 hrnky teplé vody s jednou dávkou rozpuštěného instantního droždí v prášku.

Recept na mužský čaj
Podporuje nejen činnost ledvin a močových cest, ale i funkci pohlavních orgánů včetně prostaty. Při onemocnění prostaty delší užívání má regenerační a léčivé účinky.
Potřebujeme: 30 g natě zlatobýlu obecného, po 10 g natě puškvorce, pýru, natě truskavce ptačího, natě řebříčku a listů kopřivy, po 5 g natě dobromysli obecné, ​​přesličky, třezalky tečkované a listů jitrocele.
Jak na to: 2 polévkové lžíce bylinné směsi zalijeme litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Přeceděné nalijeme do termosky. Pijeme vlažné po doušcích po celý den. Dávka na jeden den je přibližně litr čaje.

Čaj z kořene kopřivy
Kořen kopřivy obsahuje látky, které zlepšují vyprazdňování močového měchýře, což znamená i zmenšení množství zbylé moči v měchýři. Pomáhá tak předcházet zánětlivým procesům při zvětšení prostaty.
Jak na to: Dvě čajové lžičky sušeného rozdrceného kořene kopřivy zalijeme 200 ml studené vody, necháme přejít varem a na slabém ohni ještě minutu povaříme. Pak odstavené necháme 10 minut louhovat. Scezené pijeme 4 krát denně mezi jídly. Při žaludečně - střevních potížích stačí doplnit kúru o kořen puškvorce ve stejném poměru.

Kopřivová tinktura
Namísto čaje můžeme používat i kopřivovou tinkturu, ale pro její výrobu jsou vhodnější čerstvé kopřivové kořeny.
Jak na to: Kořeny kopřivy dvoudomé posekané nadrobno dáme do hliněné nádoby (může být i skleněná). Přidáme ve stejném poměru vysokoprocentní lihovinu a převařenou vodu. Směs necháme odstát 4 týdny na tmavém místě, přičemž 2 krát denně obsah protřepeme. Scezené naplníme do tmavých lahví. Tinkturu přidáváme (5-15 kapek) do kyprinového čaje (následující recept), užíváme dvakrát denně.

Vrbovkový čaj
Starý domácí recept, nazývaný také "zázračný cikánský lék" na zvětšenou prostatu.
Jak na to: 1 vrchovatou lžíci sušených listů, květů a stonků vrbovky úzkolisté zalijeme 200ml horké vody, louhujeme 10 minut a scedíme. Pijeme ráno a večer po 1 šálku.

Potraviny podporující regeneraci
Lecitin, lískové ořechy, slunečnicová semínka, grapefruitovou šťáva, červené hrozny, pylové přípravky, sójové boby, mrkvová šťáva, celerová šťáva a jídla z této zeleniny.

Vyhýbejme se
Vařenému masu, zejména vepřovému, rafinovanému škrobu, zejména bílé mouce, pasterizovanému mléku a produktům z něj, potravinám s obsahem umělých přísad a konzervačních látek.

Autor: Martina Dvořáková