Potraviny - biopotraviny nejsou zdravější, než ty, které toto označení nemají

Biopotraviny nejsou zdravější než normální potraviny. Biopotraviny mohou být oproti klasicky vyráběným potravinám snad chutnější, zdravější však údajně nejsou. Mezi klasickými a biopotravinami není žádný rozdíl ve výživné hodnotě, a nenašly se žádné důkazy, že by jídlo z nich bylo zdravější než klasické.

Potraviny - biopotraviny nejsou zdravější, než ty, které toto označení nemají

Mezi klasickou a organickou stravou je jen malý rozdíl v nutriční hodnotě a neexistují žádné důkazy, že by biopotraviny měli nějaký extra přínos pro lidské zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal vypracovat britský Úřad pro kontrolu potravin (FSA). Vědci z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny vyhodnotili všechny důkazy vyplývající ze studií o organické stravě za posledních padesát let. Celkově vyhodnotili 162 výzkumů a jen v 55 z nich našli jisté rozdíly ve výživné hodnotě mezi klasickým a organickým jídlem. FSA však uvádí, že tyto rozdíly byly tak malé, že z pohledu veřejného zdraví nemají žádný význam.
Celkově zpráva, kterou publikoval odborný magazín American Journal of Clinical Nutrition, nenašla žádné rozdíly v hodnotě živin zemědělských produktů pěstovaných klasicky nebo organicky. Nenašel se ani rozdíl v obsahu železa, vápníku a vitamínu C. Neplatí to však jen pro rostlinnou produkci, ale i pro mléčné výrobky, vejce a máslo. Našly se malé rozdíly v obsahu dusíku a fosforu, to však souvisí s tím, jaké hnojivo se při pěstování používá. Tyto rozdíly také nemají vliv na lidské zdraví.

Studie netvrdí, že by lidé neměli jíst biopotraviny. Chce jen poukázat na to, že mezi klasickými a biopotravinami není žádný rozdíl ve výživné hodnotě, a nenašly se žádné důkazy, že organické jídlo by bylo zdravější než klasické. Zároveň dodala, že FSA není ani proti organické stravě. Podle ní existuje několik důvodů, proč lidé dávají přednost biopotravinám. Kromě údajných zdravotních výhod je to například i způsob chovu zvířat a ochrana přírody.
FSA zároveň ve studii přiznala, že na komplexní posouzení rozdílů mezi bio a klasickými potravinami je třeba udělat více dlouhodobých výzkumů.

Autor: Martina Dvořáková