Potraviny, které chrání zrak

Které potraviny pomohou ochránit váš zrak? Prevencí proti onemocněním zraku může být i příjem důležitých látek a vitamínů v potravě. Co tedy jíst, abyste dobře viděli? Špenát má hned několik výhod - vitamin C, beta karoten, lutin a zeaxanthin.

Potraviny, které chrání zrak

Mrkví na šedý zákal
Výzkum National  Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči. Jako prevence šedého zákalu působí potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Jde především o beta karoten, vitamin C, vitamin E, lutein. Prospěšný je také zinek a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Klasickou potravinou prospěšnou pro zrak je mrkev, která obsahuje velké množství betakarotenu. Je to antioxidant, který pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace. Výživu očím poskytuje i brokolice a paprika, zejména pro vysoký obsah vitamínu C.

Pštrosí maso - zdroj bílkovin
Je neobvyklým zdrojem bílkovin, železa a zinku. I když není moc známo, představuje zdravou variantu bílého či červeného masa. Zinek navíc pomáhá při lepším fungování enzymů zodpovědných za zdraví očí. Přirozeným zdrojem tohoto prvku je i krůta. Ta navíc obsahuje vitamin B 3, takzvaný niacin, který pomáhá při ochraně před šedým zákalem.

Špenát
Má hned několik výhod-vitamin C, beta karoten, lutin a zeaxanthin. Poslední dva karotenoidy se ve vysokých koncentracích nacházejí ve žluté skvrně zdravého oka. Živiny zde působí jako "opalovací krém na oči ". Podle studií špenát a potraviny bohaté na lutein a zeaxanthin pomáhají zvyšovat hustotu pigmentu ve žluté skvrně a tím se snižuje riziko makulární degenerace.

Ryby
Je to zejména rybí tuk, který je bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty pozitivní působí na činnost srdce, růst kostí a správný vývoj mozku, ale i na zrak. Pravidelná konzumace ryb pomáhá chránit tenké cévky v očích. Sardinky a lososa bychom měli konzumovat alespoň jednou do týdne.

Autor: Lenka Kostková