Potraviny, které je důležité zařadit do jídelníčku,abychom byli zdraví

Podle odborníků na výživu jsou nejdůležitějšími  potravinami podzimu jablko, hroznové víno, švestky, ovesné vločky, fazole, červené zelí a žlutá dýně. Také hroznové víno obsahuje mnoho cenných vitamínů a stopových prvků.

Potraviny, které je důležité zařadit do jídelníčku,abychom byli zdraví

Jablko - je králem ovoce už proto, že mu stačí jen pár týdnů na to, aby snížilo v lidském organismu cholesterol. Dvě jablka týdně snižují riziko a projevy astmatu a výrazně zlepšují průběh cukrovky II. typu. Díky všem cennostem, které jablko obsahuje, chrání srdce, cévy, mozek, plíce, játra, oči, nervy, kosti i svaly a "uklízí" v tlustém střevě. Lékaři upozorňují také na to, kolik vitamínů se skrývá ve šupce, proto je nejlepší jíst jablko neoloupané.

Hroznové víno - ze všech odrůd právě červené hrozny. Stejně jako v případě jablka, i v hroznové slupce se skrývá mnoho cenností, například fytochemikálie. Chrání LDL cholesterol před oxidací, snižuje krevní tlak a vás tím vším chrání zejména před infarktem a mozkovou příhodou.

Švestky - toto ovoce obsahuje draslík a pektin, který pomáhá lidem nemocným na aterosklerózu, ischemickou chorobu srdeční, vysokou hladinu cukru v krvi, tlak a podobně. Mají i tu sílu, že dokáží dezinfikovat trávicí trakt. Ale pozor, bavíme se pouze o švestkách. Ty "v tekutém stavu" nemají  žádný pozitivní účinek. Důkazem jsou cirhózy nebo alkoholické demence, které syrové švestky nikdy nezpůsobí. Švestky je lepší sušit než destilovat.

Ovesné vločky  - syrové či vařené obsahují hodně bílkovin, vlákniny a vitamínu B.  Snižují proto cholesterol, stabilizují hladinu cukru v krvi a jsou účinné proti rakovině.

Fazole -  ze všech druhů je nejzdravější ten nejtmavší. Ale i bílé fazole jsou asi 66 krát zdravější než dietní šunka. Pokud bychom měli pokračovat v zajímavé statistice, zmiňované černá fazole obsahují desetkrát více antioxidantů než citrusové plody.

Červené zelí - chrání před rakovinou, podporuje játra v detoxikaci a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Lidé, kteří jedí zelí alespoň 2 krát týdně, mají o 40-60 procent nižší riziko rakoviny V porovnání s těmi, kteří zelí nejedí vůbec.

Žlutá dýně, tzv. hokaido - dýně je zdravá už z titulu, že neobsahuje mnoho tuku a sodíku. Zároveň je bohatá na betakaroten, vitamin E, draslík a vápník. Lékaři ji doporučují zařadit do jídelníčku lidem s vysokým krevním tlakem.

Autor: Lenka Kostková