Potraviny, které vám zajistí zdraví a štíhlost

Jíst a nepřibrat? A proč ne! Jen to chce vybírat si vhodné potraviny. Potraviny, které vás zasytí, obsahují důležité živiny, vitaminy a minerály a přitom neobsahují žádné zbytečné kalorie navíc.

Potraviny, které vám zajistí zdraví a štíhlost

Luštěniny
Přednosti luštěnin jsme si začali uvědomovat až v poslední době a i dnes jsou ještě málo doceněnou potravinou. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a pro organismus nezbytné vlákniny, nedostatkových sacharidů a vitaminů. Fazole, sója, čočku, čí cizrnu bychom měli přidat do jídelníčku, neboť podle studií snižují cholesterol v krvi a obsahují látky napomáhající udržovat hladinu cukru v krvi. Při problémech s nadýmáním stačí přidat do vody čerstvou saturejku.

Brokolice
Brokolice patří do čeledi brukvovitých, ale oproti svým "kolegům" obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Dokonce obsah vitaminu C je dvakrát větší než u pomeranče. Působí protirakovinově, častěji by jí měly konzumovat ženy plánující rodičovství. Obsahuje totiž folacin, čili kyselinu listovou, která ovlivňuje procesy související s tvorbou krve. Při dostatečném přísunu této látky během těhotenství může klesnout riziko výskytu vývojových nedostatků plodu.

Ovesné vločky
O ovesných vločkách se toho napsalo již mnoho, ale pravdou je, že stále zůstávají výborným zdrojem energie. Obsahují sacharidy a vysoce rozpustnou vlákninu. Vysoký podíl balastních látek pomáhá trávicímu traktu.

Grapefruit
Ovoce považované za malý zázrak. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, působí protizánětlivě a má antioxidační účinky. Používá se jako všestranně účinný lék nejen vnitřně, ale má i bohaté vnější využití. Málokdo však ví, že díky vysokému podílu rozpustné vlákniny zvyšuje pocit sytosti, a tak jeden grapefruit na snídani vám pomůže zahnat hlad až do oběda.

Vařené brambory
Mnozí odborníci na dietu radí vyloučit brambory z jídelníčku, pokud nechcete přibírat. Brambory jsou však obviňovány neprávem. Pokud si je nedáte s máslem, či jiným tukem, ale pouze uvařené ve slupce, ujišťujeme vás, že zasytí a vaše linie nebude ohrožena. Brambory sice obsahují hodně škrobu a sacharidů, ale i bílkoviny s aminokyselinami důležitými pro látkovou výměnu každého člověka. Bílkoviny nacházející se v bramborách jsou totiž zcela využitelné.

Ananas
Pomalu si zvykáme nakupovat čerstvý ananas a nejen ten v konzervě. Má blahodárné účinky. Kromě enzymů, které pomáhají při uzdravování, zlepšuje trávení. Urychluje spalování tuků, v čase diety je vhodné konzumovat půl ananasu denně, plátek před každým jídlem. Obsahuje vitamin B12, E a jiné minerální a stopové látky.

Sušené meruňky
Na závěr horký tip. Pokud vás trápí neustálá touha po sladkostech a po neustálém chroupání sušenek, hodnotnou náhradou se mohou stát právě sušené meruňky. Obsahují hodně draslíku, který podporuje vylučování vody. Mimo jiné má protirakovinné účinky, přítomen je i vitamin C, vláknina či vápník.

Autor: Martina Dvořáková