Potraviny, které zajistí správné fungování mozku až do pozdního věku

Pro správnou funkci mozku je důležitý přísun některých živin. Které to jsou a jaké divy s naším mozkem udělají si předčtěte v našem článku.

Borůvky
Toto ovoce chrání mozek před následky stresu, a také může snížit riziko onemocnění mozku v souvislosti se stárnutím, jako je např. Alzheimerova choroba nebo demence. Podle některých studií mohou borůvky výrazně zlepšit paměťové, ale i motorické schopnosti.

Losos
Tato ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou podstatné pro funkci mozku. Losos se doporučuje pro jeho čistotu a bohatou zásobu prospěšných látek. Omega-3 mastné kyseliny také obsahují protizánětlivé látky. Alternativou lososa je sleď nebo sardinky. Lékaři doporučují konzumovat ryby 2 až 3x týdně.

Ořechy a semena
Oříšky a semínka jsou výborným zdrojem vitaminu E. Dostatečné množství vitaminu E zmírňuje projevy stárnutí mozku. Každý den snězte hrst vlašských nebo lískových oříšků, mandlí, kešu, arašídů, slunečnicových, sezamových nebo lněných semínek, případně i arašídové nebo mandlové máslo. Není důležité, zda natural nebo pražené. Ty nesolené jsou však tělu prospěšnější.

Avokádo
Pokud se jedná o výživu mozku, je avokádo téměř stejně prospěšné jako borůvky. Ale avokádu se nedostává dostatečné pozornosti. Pravdou je, že avokádo obsahuje mnoho tuku, ale jde o mononenasycené tuky, které prospívají k bezproblémovému průtoku krve. Bezproblémová průchodnost cév je důležitá ke zdraví mozku. Avokádo napomáhá snižovat krevní tlak, jelikož pro mozek je vhodný nižší tlak, jelikož podporuje jeho rozpoznávací funkce. Navzdory kalorickému obsahu se avokádo doporučuje konzumovat denně v množství ½ nebo alespoň ¼.

Celozrnné těstoviny
Ovesná kaše, celozrnný chléb nebo hnědá rýže patří mezi potraviny, které snižují riziko onemocnění srdce. Pokud podporujete svůj kardiovaskulární systém, podpoříte i orgány v těle, včetně mozku. Doporučené množství denně je ½ šálku celozrnných těstovin nebo krajíc chleba 2 až 3x denně.

Fazole
Stabilizují hladinu cukru v krvi, tedy glukózy. Ta je jakýmsi palivem pro náš mozek. Protože nemá schopnost dělat si sám zásoby této látky, je závislý na neustálém příjmu energie z potravin. Všechny druhy fazolí jsou prospěšné, ale dobré je zaměřit se na tmavé fazole a čočku a přidat jich do svého jídelníčku denně půl šálku

Šťáva z granátových jablek
Má antioxidační účinky a chrání tak náš mozek před nebezpečnými volnými radikály. Ani jeden náš orgán není tak citlivý na volné radikály, jako právě mozek. Napomáhají také citrusy a barevná zelenina. Přitom platí čím barevnější, tím lepší. Šťáva z granátových jablek obsahuje dost cukru, proto je denní doporučená dávka 50ml.

Čerstvý čaj
Dva nebo tři šálky čerstvě uvařeného čaje - teplého či studeného - obsahují pouze malé množství kofeinu. Ten však může podpořit paměťové schopnosti, soustředěnost a náladu. Také obsahuje velké množství antioxidantů. Vhodný je čaj sypaný, porcovaný tyto účinky nemá.

Tmavá čokoláda
Na konec to nejlepší! Tmavá čokoláda obsahuje mnoho antioxidantů, dále také přírodní stimulanty jako kofein, který napomáhá soustředěnosti a koncentraci. Podporuje produkci endorfinů, které podporují dobrou náladu. Postačí 30g čokolády denně. Je to jedna z potravin, při které neplatí čím více, tím lépe. Konzumujte ji přiměřeně, bez zbytečného nabírání kil.


Mohlo by vás také zajímat