Pití horkých nápojů může vést k rakovině jícnu.Rakovina jícnu se dosud spojovala zejména s tabákem a alkoholem. Podle nejnovější studie však mohou vznik tumorů podněcovat i horké nápoje.
Pití příliš horkého čaje může způsobit rakovinu jícnu, tvrdí íránští vědci. Lidé by proto podle nich měli nechat horké nápoje před konzumací vychladnout. S rakovinou jícnu spojovaly dosavadní studie zejména tabák a alkohol, ale podle studie publikované v British Medical Journal mohou cestu k vzniku tumorů "vydláždit" i vařící nápoje. Pití čaje s teplotou vyšší než 70 stupňů Celsia podle vědců osminásobně zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu v porovnání s "usrkávání" vlažného čaje s teplotou nižší než 65 stupňů.
Vědci zjistili, že lidé, kteří si zvyknou pít čaj méně než dvě minuty po zalití, jsou pětkrát náchylnější ke vzniku rakoviny, V porovnání s těmi, kteří si počkají čtyři minuty, případně déle. I když není úplně jasné, jak horký čaj způsobuje rakovinu, předpokládá se, že rozvoj onemocnění mohou iniciovat opakované popáleniny sliznice krku.
Rakovina jícnu zabije ročně v celosvětovém měřítku více než půl miliónu lidí.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.