Pravidla zdravé výživy

Bolí vás ze stresu břicho? Nevyvážená strava, stres a nedostatek pohybu velmi negativně ovlivňují trávicí funkce. Podle průzkumu se u každé druhé české ženy vyskytují problémy s trávením. Tzv. syndromem dráždivého střeva trpí převážně ženy.

Stres je jeden z nejrozšířenějších vyvolavatelů trávicích obtíží. Jistě to i vy znáte-někoho to před důležitou poradou prožene, během napjatého dne člověku netráví, žaludek je jakoby v sevření, mnozí díky sedavému zaměstnání trpí zácpami. Takzvaný syndrom dráždivého střeva, který postihuje dvojnásobně častěji ženy, je nejrozšířenějším žaludečně-střevním problémem, kterým trpí 10 - 20 procent populace. Jeho příznaky však z času na čas v souvislosti se zrychlenou dobou pociťujeme všichni. Typický pracovní den, když nevíte, co dřív. Ráno připravit dětem svačiny a odvést je do školky a školy, v práci to hned pokračuje poradou. Přehrabovat se v papírech, do toho vám zvoní telefony, přemýšlíte, zda se stihnete vůbec naobědvat, přijít z práce včas pro děti do družiny a porozvážet je na kroužky. Se soumrakem vás rodina už ani nemůže překvapit otázkou: "A co bude dnes k večeři?" Oni chtějí jíst a vám přitom už několik týdnů pořádně netráví! Nevyvážená strava, stres a nedostatek pohybu stále negativněji ovlivňují naše trávicí funkce.

V průzkumu, který se uskutečnil na vzorku 600 žen, každá druhá připustila, že mívá s trávením problémy. Ženy častěji trpí i syndromem dráždivého střeva, který se projevuje nadýmáním a plynatostí, průjmem, zácpou nebo jejich střídáním, abnormální pohyblivostí střev, pocity špatného trávení, nevolností, únavou či malátností. Mnohé z těchto neduhů, které přináší současný životní styl, však dokáže potlačovat pravidelný přísun probiotik.

Probiotický boom
O probiotikách, "přátelských bakteriích mléčného kvašení" se v současnosti hodně mluví. Nejsou to léky. Mají být součástí stravy. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří kvašená zelenina a kyselé mléčné výrobky. Jejich denní přísun-například v podobě jednoho, dvou probiotických jogurtů-dokáže vyřešit mnohé problémy. Pokud je to vážnější, třeba sáhnout po probiotických doplňcích výživy, které obsahují v jedné kapsli miliardy aktivních bakterií. Na pultech lékáren jsou jich desítky druhů od různých výrobců, dokonce určené pro děti, seniory, cestovatele, speciální klinicky zkoušené "na podrážděné střevo" a podobně. Každý probiotický mikroorganismus má totiž na náš imunitní systém trochu jiné pozitivní účinky. V lidském těle i na něm se nachází mnohonásobně více bakterií než vlastních buněk, buňka je totiž v porovnání s baktérií nesrovnatelně větší. Uhodnete, kde žije nejvíce bakterií? Ano,v trávicím systému! Nejvíce jich je v tlustém střevě, tedy tam, kde potrava zůstává nejdéle. Trávicí systém je největší plocha, kterou naše tělo komunikuje s vnějším prostředím.

Žijí v něm tři kategorie bakterií: Ty, které jsou schopny rozkládat bílkoviny, produkují sirovodík, hnilobný zápach. Někdo by mohl vtipně poznamenat, že je není slyšet, ale bohužel dost cítit. Naneštěstí produkují i toxické látky, které jsou schopny přispívat ke vzniku rakoviny, migrény a podobně. Druhá skupina bakterií je schopna žít z cukrů. Nevytvářejí zapáchající plyny, ale větší objem metanu a CO2, při přemnožení je tedy není až tak cítit, ale o to víc slyšet.A do třetice jsou to bakterie mléčného kvašení. Všichni tito podnájemníci, dohromady s hmotností i 1,5 kg, kteří se hemží v našich útrobách, by měli žít ve vzájemné rovnováze. Avšak při problémech strávením to tak není. Například je prokázáno, že syndrom dráždivého střeva způsobuje pokles laktobacilů a bifidobakterií. Probiotika totiž nemají ve střevě trvalé, ale jen přechodné bydliště. Denně je tam proto třeba dodávat další a další.

Jogurty jsou klasické a probiotické
Citlivé osoby by měly dbát na pravidelný pohyb, správný pitný režim, dostatečný přísun vlákniny a probiotik. Reagují totiž na stres trávicími problémy, ať už v podobě zácpy, průjmu nebo jejich střídáním. V případě probiotik to má jeden háček. Probiotické výrobky mají pozitivní účinek pouze tehdy, pokud se bakterie do střeva dostanou živé a v potřebném množství. Musí přežít nejen skladování během záruční doby výrobku, ale především průchod trávicím traktem člověka.
Některé současné jogurty mají poměrně dlouhý čas aktivity. Dá se tomu vůbec věřit a není to reklamní trik? Zejména v posledním období se zjistilo, že v přežívání jednotlivých mléčných bakterií existují podstatné rozdíly, a to i v rámci téhož druhu. Například ne všechny bifidobakterie jsou stejné. V rámci výzkumu se však podařilo najít přírodní mléčné bakterie s probiotickými vlastnostmi (to znamená, že jsou schopny proniknout do tlustého střeva), které nejenže dokáží dlouhodoběji přežívat v jogurtech, ale produkují i různé aktivní látky, díky kterým dochází k tzv. biologické konzervaci. V obchodní síti se už tedy vyskytují živé probiotické jogurty se zaručenou trvanlivostí až 30 dní bez použití syntetických konzervačních látek, přičemž v jednom gramu obsahují minimální deset na sedmou živých probiotických zárodků. Ale je třeba rozlišovat jogurty klasické a s probiotickými účinky. Za probiotické lze prohlásit pouze jogurty, jejichž zdraví a vitalitu podporující účinky byly potvrzeny klinickými zkouškami. Studie musí dokázat i schopnost probiotické kultury přežít průchod trávicím systémem a preventivní či léčebné účinky na zdraví. Prokázáno je například, že fermentované mléko, resp. jogurt obsahující konkrétní druh probiotické kultury Bifidus actiregularis zmenšuje nadýmání, čili nafouknuté břicho u pacientů se symptomem dráždivého střeva a u těch, jejichž problémy jsou spojeny se zácpou, urychluje střevní pasáž. Normální průchod potravy trávicím traktem by totiž měl trvat maximálně 48 hodin.
Pokud vás tedy bolí břicho ze stresu, máte různé trávicí problémy následkem napětí, špatných stravovacích návyků, diet, užívání antibiotik či potravinových alergií, spíše než tabletkami to zkuste řešit pravidelnou konzumací aktivních jogurtů. Možná zjistíte, že spasmolytikům proti křečím, sedativům či antidepresivům, lékům potlačujících průjem nebo naopak projímadlům se dá vyhnout. A jedno balení jogurtu navíc obsahuje téměř čtvrtinu denní doporučené dávky vápníku na kosti.

Ženy a trávení
každá druhá žena mívá problémy strávením 74 procent žen si myslí, že při trávicích obtížích je důležité sahat po přírodním výrobku, 44 procent žen považuje probiotický jogurt za nejúčinnější prostředek k prevenci a léčbu zácpy 10 až 20 procent lidí trpí syndromem dráždivého střeva, který snižuje kvalitu života, z toho dvojnásobně častěji ženy. Nejčastější projevy zažívacích obtíží jsou zpomalená střevní pasáž až zácpa, zvětšené břicho, nafouklost, plynatost, bolesti břicha, pocit neúplného vyprázdnění.

Deset pravidel zdravé výživy

1. Jezte menší porce jídla, ale častěji, bez zvýšení celkové kalorické hodnoty.
2. Zařaďte do svého jídelníčku vlákninu - pět porcí ovoce a zeleniny denně a zvyšte denní spotřebu celozrnné mouky a luštěnin.
3. Zvyšte konzumaci ryb, dopřejte si je 3 - až 5 krát týdně.
4. Snižte příjem tuků, sádla a smažených jídel.
5. Jezte fermentované mléčné výrobky, především probiotika s ověřenými účinky na zdravé trávení.
6. Upřednostňujte maso s nižším obsahem tuku, jako je kuřecí, krůtí, králičí.
7. Zvyšte příjem vody na 2 litry pitné vody denně a zároveň snižte příjem kofeinu, alkoholických nápojů a jídla bohatého na cukr.
8. Najděte si dostatek času k jídlu a žvýkejte jídlo pomalu.
9. Pravidelně cvičte a nekuřte.
10. Udržujte si optimální index tělesné hmotnosti (BMI), obézní lidé mají větší problémy s trávením.