Překyselení organismu a naše zdraví

Máte překyselený organismus? A co to vlastně znamená? Jak v tomto případě reagovat a najít zase tu správnou rovnováhu? Co je dobré z jídelníčku vynechat a co naopak prospívá?

Překyselení organismu a naše zdraví

Jednou z příčin chronických onemocnění je narušení tzv. acido - bazické rovnováhy
Odchýlení pH vnitřního prostředí od normálu způsobuje překyslení organizmu.Čím větší je jeho zatížení kyselinami, tím závažnější je nemoc. Organismus se snaží pro svou správnou funkci udržet optimální rovnováhu pH krve (především pomocí ledvin, jater a plic). Pro člověka je optimální pH krve 7,36 - 7,44. Kdyby hodnoty pH krve klesly co jen o trošku níže, nastal by v těle rozvrat, na základě kterého by mohlo dojít k selhání funkcí organismu. Pokud se kyseliny nezneutralizují a zůstanou v těle, nevyhnutelně to vede k různým nemocem. Na harmonizaci a odbourávání kyselosti potřebuje lidské tělo velké množství energie a zásaditých látek. Kyseliny, které tělo nezvládá neutralizovat ani vyloučit, se hromadí ve svalech, kloubech, tepnách, žlučníku, ledvinách a kůži. Díky velkému pokroku v medicíně se lidé dožívají vyššího věku, avšak díky malému povědomí o zdravém životním stylu a jídelníčku mají, i díky překyselení, lidé kvalitu života ve vyšším věku podstatně nižší, než by mohla byť. Dokud tedy nechcete, aby se vaše zdraví zhoršovalo jen proto, že se nesprávně stravujete, je třeba změnit jídelníček. Je důležité nahradit nevhodné potraviny jinými, které navrátí acido-bazickou rovnováhu. Je důležité si pravidelně kontrolovat pH (krve, ale jednodušší a praktičtější v běžném životě je kontrolování pH moči lakmusovými ph papírky), jíst stravu bohatou na zásadité potraviny, pít dostatečné množství tekutin, vyloučit toxiny (alkohol, nikotin, kofein), pravidelný pohyb,  dostatečný příjem kyslíku je důležitý, stejně jako vyhýbat se stresu a hněvu. Také doplnit si množství minerálních látek, které působí zásadotvorně, užíváním potravinových doplňků se stopovými prvky, kterých je v běžně dostupných potravinách stále méně.

Může nám syrová strava pomoci rychleji "vyčistit" organismus od nahromaděných škodlivin?
Syrová strava má na náš organismus výrazné ozdravující účinky. Je to živá potrava, kterou nám nabízí příroda. Jsou to především různé druhy ovoce, zeleniny, ořechy, semena a obiloviny, a to v neupraveném stavu. Taková "živá strava" poskytuje všechny látky, které potřebujeme k tomu, aby naše tělo mohlo správně fungovat. Neuvařené strava obsahuje i spoustu dalších látek - minerální látky, esenciální oleje, přírodní antibiotika, rostlinné hormony nebo enzymy. Taková strava může pomoci každému člověku docílit rovnováhu a produkovat méně kyselosti a více zásaditosti v krvi.

Je pravda, že káva i silný černý čaj odvodňují? Jaké množství kávy či černého čaje neuškodí při pročišťování těla?
Káva je močopudná, dráždí stěnu žaludku a nutí nadledvinky produkovat hormony (pociťujeme povzbuzující účinek), čímž se oslabuje energetika ledvin a močového měchýře (močopudný účinek).Jelikož z těla vyloučíte močí více vody, musíte ji i přijmout, aby nedošlo k dehydrataci. Proto se snažte k jednomu šálku kávy vypít 2 šálky vody. Názory na to, zda káva tělu prospívá nebo jej zatěžuje dosud nejsou jednotné. Pokud nepijete kávu v nadměrném množství, nemůže vám uškodit. Káva v nadměrném množství způsobuje tělu nadměrnou zátěž z důvodu zvýšené koncentrace kyselin. Kromě toho kofein v kávě a tein v černém čaji mají povzbuzující účinek na životně důležité funkce. Zvyšují krevní tlak, zrychlí dýchání a srdeční frekvenci. Překyselení organismu způsobuje poruchy spánku, nervozitu a únavu. Černý čaj i káva jsou pro takto trpících lidí nevhodné. 2-3 šálky kávy denně vám určitě neuškodí. Kofein zlepšuje náladu a duševní pohodu a v některých případech odstraní i bolesti hlavy. Na druhé straně však zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny. Při pročišťování organismu se mu vyhněte. Neobejdete-li se bez kávy, dejte si pouze jednu a to k snídani.

Autor: Martina Dvořáková