Proč hořec žlutý?

Už naše babičky věděly, že zdraví a krása jde ruku s rukou, s přírodou a dary, které nám poskytuje.

Proč hořec žlutý?

Hořec žlutý - chráněná rostlina i vzácný lék z hor

Přestože je hořec žlutý zákonem chráněná rostlina, o léčivých účincích této rostlinky se můžete přesvědčit i na vlastní kůži. Zapomeňte na představu sběru hořce žlutého na tatranských štítech, nastartujte auto a namiřte si to do nejbližší lékárny. Hořec žlutý dostaneme v různých podobách - pilulky či čaj z hořce jsou však nejoblíbenější. Důvěřujte účinkům hořce žlutého, protože ačkoliv žijeme v moderní době, síla přírody má nenahraditelnou moc!

Žlutá rostlina, která okouzlí i vás!

Hořec žlutý, lze nalézt ve vysokohorském prostředí, kde si klidně roste a okouzluje každého návštěvníka tatranských lesů. Nechte se okouzlit hořcem i vy, tentokrát ho však poznejte jako léčivou rostlinku. Své využití nachází zejména při silném nachlazení a chřipce. Účinně tělo zbavuje bolestí svalů a snižuje horečku. Mezi jeho hlavní oblasti, které má pod kontrolou, patří trávicí a vylučovací systém. Ať už vás trápí nafouknuté břicho, nebo potřebujete zlepšit vylučování trávicích šťáv, pomůže vám hořec žlutý. Dále se hořec žlutý využívá jako podpora tvorby bílých a červených krvinek a při špatné činnosti žlučníku. Hořec také napomáhá při čištění organismu od škodlivin, při dně, napadení škrkavkami či tvorbě bolestivých ledvinových kamenů.

Čaj z hořce

Navzdory pozitivním účinkům hořce žlutého na lidský organismus, čaj z hořce má nahořklou chuť díky vysokému podílu hořčiny. Hořčina však čaji nedodává jen charakteristickou chuť, ale i hlavní léčivé vlastnosti. Pití čaje z hořce se doporučuje zejména pokud vás trápí zažívací potíže různého druhu. Jde například o pálení žáhy spojené s bolestmi břicha, ale napomáhá i při podráždění žaludku. Pokud vás trápí "nervozita v žaludku", pociťujete nechuť k jídlu nebo vás trápí jiné, nepříjemné žaludeční potíže, udělejte si čaj z hořce. Na přípravu čaje z hořce, se využívá kořen hořce, v němž jsou ukryty vzácné látky. Nebo stačí, když si v lékárně zakoupíte bylinnou směs hořce, kterou zalijete vroucí vodou, necháte vyluhovat asi 8 minut a lahodný, horký nápoj je na světě! Vyznavači přírodní, alternativní medicíny, doporučují přidat do čaje z hořce i jiné bylinné přísady, například pelyněk pravý, skořici či jalovec. Jinou kombinací může být souhra citroníku hořkého, pomerančové kůry a samozřejmě hořce žlutého.

Autor: Lenka Kostková