Proč je rakytník řešetlákový tak zdravý?

Rakytník řešetlákový je keř, který se zabydlí téměř všude. Je nenáročný na pěstování a klidně se při minimální péči dožije i sta let. A sta let se mohou díky němu dožít i jeho pěstitelé. Plody tohoto úžasného keře jsou zásobárnou tolik potřebného vitaminu C ale i dalších antioxidantů, které chrání buňky našeho těla. Konzumovat se dají jeho listy, semena a také plody.

Proč je rakytník zdravý?
Rakytník je ceněný hlavně pro vysoký obsah vitaminů A, B1, B12, C, E, K a P, ale i minerálů a stopových prvků. Nacházejí se v něm i další látky, jako například flavonoidy, lykopen, karotenoidy, fytosteroly a také mastné kyseliny, jako kyselina olejová, palmitová, linolová a linolenová. Podle vědeckých studií má řadu příznivých účinků na zdraví. Tak například pomáhá při ekzémech, hojení ran a popálenin. Podílí se také na stabilizování hladiny krevního cukru, což může sloužit jako prevence cukrovky 2. typu. Samozřejmě, celkově posiluje činnost imunitního systému, pozitivně ovlivňuje činnost jater i kardiovaskulární systém, pomáhá při žaludečních vředech, podporuje pravidelné vyprazdňování a přináší úlevu při hemoroidech.

Rakytníkový čaj
Rakytníkový čaj si můžete připravit z plodů rakytníku, ale i z čerstvých nebo sušených lístků. V případě plodů vám postačí dvě polévkové lžíce, které se zalijí vodou a vaří asi 5 minut. Po přecezení je čaj připraven k pití.

Sladká pochoutka na imunitu
V podzimních a zimních měsících je člověk náchylnější na virová onemocnění. Proto si můžete ze sušených a rozmletých semen (prášku) rakytníku připravit sladkou pochoutku. Stačí smíchat 100 g prášku se 7 dcl medu. Denně se užívají 1-3 čajové lžičky.

Rakytníková šťáva
Na přípravu potřebujete 70 dkg plodů rakytníku a 0,5 kg kvalitního třtinového cukru. Po umytí vložte plody do mixéru, umixujte a přeceďte přes sítko. Nezapomeňte rukama důkladně vymačkat všechnu šťávu. Do šťávy přidejte cukr, zahřejte ji na 40 stupňů, dejte do zavařovacích sklenic a pečlivě uzavřete. Denně se užívají 2 polévkové lžíce.

Chutný olej do salátů
Pokud jste si připravili rakytníkovou šťávu, zřejmě vám zůstala semena a slupka. Jelikož jsou také velmi výživné, můžete si z nich připravit olej. Jak na to? Nechte je volně usušit (popřípadě můžete použít i sušičku). Po usušení je zalijte olivovým olejem a nechte 4 týdny odpočívat. Pak přeceďte a používejte podle chuti či fantazie.

Rakytníkový olej
Na přípravu rakytníkového oleje budete potřebovat sušené plody a slunečnicový olej v bio kvalitě. Jeden díl plodů rozdrťte a zalijte stejným dílem slunečnicového oleje. Nádobu uzavřete a odložte na tmavší místo na jeden týden. Během této doby olej alespoň 1-2 krát promíchejte. Po uplynutí 7 dnů přeceďte.


Mohlo by vás také zajímat