Proč koření jako lék?

Mnozí z nás se jistě shodnou na tom, že dobré jídlo je z velké části i 'dílem' koření. Přesněji jeho správného poměru, kombinace, přesného času, kdy je ho třeba do jídla přidat.

Proč koření jako lék?

Použítí v malém množsví

Koření svými rozmanitými chutěmi a barvami povzbuzuje apetit a zvyšuje potěšení z jídla. Vzhledem k tomu, že se používá v malém množství, je jeho výživná hodnota zanedbatelná. Díky různým a intenzivním příchutím však může být koření dobrou náhradou soli. Koření, jako jalovec, hřebíček a pepř, se dlouho používají na úpravu chuti konzervovaných potravin, ale zároveň slouží k zlepšování chuti běžných - někdy fádních - jídel. Některé koření však obsahuje složky, které u citlivých lidí mohou vyvolat nepříznivou reakci.

Minulost

Koření znali a používali již starověcí Číňané, Egypťané, Řekové a Římané. Všude bylo koření velmi vzácné. Pěstovalo se jen ojediněle, například na takových místech jako byly ostrovy Moluky nebo Ostrovy koření v Indonésii a každý měl o ně zájem. Koření se používalo ke konzervování potravin, na překrytí chuti kazícího se jídla, ba i jako lék.
Obchod s kořením se rozvinul hlavně mezi Východem a Západem. Dlouhý čas tento obchod kontrolovali Benátčané a kupci ze Středního Východu. Portugalští námořníci objevili v 16. století ostrovy Moluky, přičemž spolu s ostrovy získali i obchod s kořením. O sto let později je vytlačila Nizozemská východoindická společnost. Monopol této společnosti trval až do vzpoury ostrovanů, kdy společnost zkrachovala. Indonésie je stále největším světovým producentem hřebíčku a muškátového oříšku. Málokdo však dnes ví, že běžně používané koření má i léčivé účinky.

Bobkový list

Napomáhá zhojení ran a otevřených zlomenin.

Pepř

Podporuje trávení, uvolňuje plynatost a zácpu a zlepšuje krevní oběh.

Hořčičná semínka

Černá semínka jsou štiplavější jako bílá. Horká voda, nalita na rozdrcená semínka a použita na koupel nohou, může prý odvrátit chřipku a zmírnit bolesti hlavy.

Chili

Pomáhá odstraňovat hlen z dýchacích cest a při zduření sliznic.

Kmín

Údajně přináší úlevu při plynatosti, kolice a zánětu průdušek. Povzbuzuje také chuť k jídlu, přináší úlevu při menstruačních bolestech a zvyšuje tvorbu mléka u kojících maminek.

Autor: Lenka Kostková